Vibeke fick hjälp att sova: ”Nu har jag ett verktyg, om problemen återkommer”
Vibeke Lund vaknade flera gånger per natt och kände aldrig att hon nådde ner i djupsömn. Till slut fick hon äntligen hjälp på en sömnklinik.
Vibeke Lund vaknade flera gånger per natt och kände aldrig att hon nådde ner i djupsömn. Till slut fick hon äntligen hjälp på en sömnklinik.
När unga människor får för lite sömn påverkas hur de uppfattar sin omgivning. Intrycken får en mer negativ natur, visar en ny forskning vid Uppsala Universitet.
Psykologen Lina Johansson hjälper människor att ställa om sömnrytmen. Det kan handla om att du har svårt att somna, att du vaknar och inte kan somna om eller att du vaknar tidigare än du vill.
Den 28 mars är det dags igen att ställa om klockan. Urdåligt, tycker vissa eftersom tidsomställningen kan göra att din dygnsrytm hamnar i otakt. Det påverkar kroppen, hälsan och inte minst din sömn.[i][/i][i][/i]
Gunilla Hägerklint gillar fart och fläkt både i arbetslivet och privat – och brukar ha lätt för att se det ljusa i tillvaron. Men för snart två år sedan började hon känna att humöret kunde svänga på en femöring och att oro och trötthet frestade hårt på energin. Då tipsade en väninna om kosttillskott.
Finns det något värre än att ligga och vrida och vända sig och inte kunna sova? Stress, snarkning och grubblerier kan vara orsaken, men vad du äter har också betydelse. Se hur du kan äta dig till din drömsömn.
Stress, oro och förändrade livssituationer är de vanligaste orsakerna till sömnlöshet. Dessutom har vi de klassiska sömnbovarna koffein, nikotin, alkohol osv. Men det finns fler orsaker till sömnproblem som många av oss inte känner till.
Får du rysningar och känner ett obegripligt välbehag av viskningar, löv som knastrar eller en klippande frisörsax? Då kan du uppleva fenomenet ASMR – en växande trend inom välbefinnande som får dig att stressa ner och komma till ro.
Vaknar du ofta och tänker: ”Nej, inte en natt till!” Och sedan ligger du ändå där kvällen därpå, utan att ha tagit tag i sömnproblemen? En tröst är att du i alla fall inte är ensam!
Åtta av tio svenskar tycker att sömnen är den viktigaste faktorn för att de ska må bra. Ändå är det bara två procent som prioriterar sömn framför sysselsättningar som att umgås med vänner, träna eller kolla sociala medier. Detta visar en ny undersökning från Lexington.