Vitaminer

Ny forskning visar: D-vitamin kan skydda mot hudcancer

Resultat från en ny finsk studie tyder på att D-vitamin kan minska risken för hudcancer. Amra Osmancevic, docent och överläkare i dermatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, reder ut begreppen kring det livsviktiga D-vitaminet.

Får vi i oss för mycket D-vitamin? Det här säger forskningen

Ena dagen talas det om att betydligt fler skulle behöva D-vitamin för att främja folkhälsan. Nästa dag vill Livs-medelsverket sänka gränsvärdet för D-vitamin i kosttillskott på grund av risken för överdosering. Vi försöker reda ut begreppen i denna infekterade och inte helt glasklara debatt.

Ny glaukombehandling: Vitamin B3 kan vara revolutionerande

Glaukom, eller grön starr, är en av våra vanligaste och mest fruktade åldersrelaterade ögonsjukdomar. Sjukdomen smyger sig på och kan i värsta fall leda till förlorad synförmåga. Svenska forskare genomför just nu en stor studie som kan komma att revolutionera behandlingen av glaukom – med hjälp av höga doser av vitamin B3.

Lider du av D-vitaminbrist? 10 tecken att vara uppmärksam på

Hälften av oss nordbor lider av D-vitaminbrist på vintern. Men visste du att 14 procent av oss har så låg nivå D-vitamin redan på sensommaren att vi riskerar att utveckla symtom på underskott av vitaminet? Symtomen kan vara många – ofta kopplar vi inte ihop dem med brist på ”solskensvitaminet”.

Här är grupperna som behöver extra D-vitamin under pandemin

I England kommer D-vitamin att skrivas ut till riskgrupper som en förebyggande åtgärd mot covid-19 samt behandling av personer som redan insjuknat. Nu rekommenderar läkare runt hela världen att även personer utanför riskgrupperna garderar sig med D-vitamintillskott som ett extra skydd under pandemin.

Kan D-vitamin skydda mot corona?

Forskarna är osäkra och inväntar ytterligare bevis från vetenskapliga studier. Men doktor Anthony Fauci, USA:s motsvarighet till statsepidemiologen Anders Tegnell, tar D-vitamintillskott varje dag. Det tycker han att alla bör göra!

Säkrast att öka D-vitaminnivåerna genom kosten

Unnar du dig lite extra tid i solstolen för att kroppen ska bilda D-vitamin? Då kan det vara läge att tänka om. En ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten visar att det är bättre att se till att få i sig D-vitamin kosten än genom solen.