Dags att vaccinera sig

Fästingsjukdomen TBE blir allt vanligare. Förra året rapporterades 391 fall, vilket var en ökning med hela 64 procent jämfört med året tidigare. Behandling saknas, men genom att vaccinera dig tidigt kan du undvika att drabbas.

TBE-fallen blir inte bara fler, de rapporteras också från platser som inte traditionellt bedömts som riskområden. Fortfarande kommer dock de flesta sjukdomsrapporterna från Stockholm, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter.

Bor man i dessa områden, har sommarhus eller planerar att semestra där, rekommenderas man vaccination.

Vaccinet tas vanligen i tre doser under loppet av ett år, så ju tidigare man tar första dosen desto bättre. Men även om skyddet inte är fullgott efter första sprutan har man ett visst skydd.

Personer som drabbas av TBE är i många fall inte medvetna om att det fått sjukdomen. Symtomen kan nämligen misstas för vanlig influensa. Ungefär var tredje drabbad blir dock riktigt dålig, då viruset sprids vidare till hjärnan. Typiska symtom är här kraftig huvudvärk, yrsel, kräkningar, minnesstörningar, problem med balans och tal.

Är man ofta ute och rör sig i skog och mark är det viktigt att skydda sig med stövlar, långa byxor och långärmade tröjor. Mörka plagg är också att föredra framför ljusa.

Det är också viktigt att man alltid har som vana att titta efter fästningar när man kommer inomhus.