Marschera mot mödradödligheten

Idag, lördagen den 26 maj, anordnar RFSU Barnvagnsmarschen på 50 orter i landet. Syftet är att uppmärksamma de ca 800 kvinnor som varje dag dör av komplikationer vid abort, graviditet och förlossning runt om i världen.

I Stockholm går marschen, kl 12.30, från Raoul Wallenbergs Torg till Humlegården. Där kommer det sedan att bli tal av RFSU:s generalsekreterare, ordnas babydisco och delas ut marschpannkakor. Bor du inte i Stockholm kan du söka evenemang nära dig på Facebook:

Sök en marsch nära dig!

– Att föda barn borde vara förknippat med glädje, trygghet och förväntan, oavsett om du bor i Motala eller på Ugandas landsbygd. Så ser det inte ut idag. Rätten till sin kropp är långt ifrån självklar för kvinnor och flickor runt om i världen. Varje dag dör 800 kvinnor bara för att de blivit gravida. Vi som marscherar på lördag vill ändra på det, säger Hans Linde, förbundsordförande RFSU, som själv kommer delta i Barnvagnsmarschen i Umeå.

Åtgärder som man kämpar för från RFSU:s sida är att regeringen bland annat ska öka andelen av det totala biståndet som går till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och att detta ska komma kvinnor på flykt, i fattigdom och i humanitärt utsatta situationer till gagn.