Bra med motion vid cancer

Att leva med, och få behandling för, cancer får många att känna sig trötta och vilja vila mer. Forskningen visar dock att det är bättre att röra på sig eller – framförallt – att minska sitt stillasittande.

Det behövs inga stenhårda pass på gym eller långa löpturer. Som regel kommer man långt med normal fysisk aktivitet 150 minuter i veckan, vilket motsvarar ungefär en halvtimmes rörelse per dag. Och då kan man lika gärna gå en promenad eller cykla en sväng längs havet som att städa hemmet.

–       Den bästa aktivitet är den som blir av. All aktivitet är bra, men det får gärna vara något pulshöjande, säger Michael Reinhart, fysioterapeut i Örebro.

–       Träning hämmar inflammatoriska processer som är större vid en cancerbehandling än hos en frisk person. Fysisk aktivitet ökar också toleransen för behandlingen och man kan undvika eller minska cancerrelaterad fatigue, säger Linda Löfbom, fysioterapeut och verksam på onkologiska kliniken vid USÖ.

–       Man har också sett att risken för återfall minskar när det gäller bröst-, kolon- och prostatacancer. Man stärker immunförsvaret helt enkelt, säger Michael Reinhart i ett pressmeddelande.

Därför är fysisk aktivitet bra – för alla!

       Förbättrat immunförsvar

       Bättre fungerande blodkärl

       Bättre hormonell status

       Lättare att hålla vikten

       Förbättrad tarmfunktion

       Mindre trötthet, illamående och ledvärk