Mer rörelse och mindre teknik

Mer än hälften av alla föräldrar har dåligt samvete över att deras barn tillbringar för mycket tid framför skärmen – och nästan åtta av tio mammor skulle gärna införa en begränsning. Men samtidigt som många önskar att vara mer aktiva med sina barn, finns det faktorer som försvårar.

Barnens skärmtid är en het fråga som säkert varit uppe till diskussion i många familjer i sommar. En ny undersökning, gjord av Sifo på uppdrag av Stadium, visade att tre av fyra vuxna tycker att barnen tillbringar för mycket tid framför skärmen. Nästan hälften av dem, 49 procent, uppger dessutom att de har svårt att få barnen att slita sig.

Införa begränsningar?

Ja, tycker 79 procent av mammorna och 59 procent av papporna.

Ersätta skärmtiden med mer rörelse?

Ja, tycker nästan nio av tio föräldrar. Många av de skulle gärna vara aktiva själv med sina barn, men var fjärde tycker att ”sysslor i hemmet” ställer sig i vägen och 16 procent har ett jobb som tar för mycket tid. I vart femte fall vill barnet själv inte göra något fysiskt tillsammans med sin mamma eller pappa.

Stadium arbetar mycket med att inspirera föräldrar och barn till ett aktivt liv och inför skolstarten delar man till exempel ut aktivitetsväskor till landets förstaklasser. Karl Eklöf, CEO på Stadium Group, tycker att nyckeln ligger i att inte krångla till det för mycket.

–       Det viktiga är inte vad föräldrar och barn gör tillsammans utan att de gör något. Det kan handla om alltifrån en promenad eller cykeltur till att leka utomhus. Det ska vara enkelt och roligt att leva ett liv i rörelse, säger han.