Känner du till Projekt 333?

Varje svensk köper i genomsnitt 13 kilo kläder och hemtextil varje år. Samtidigt slänger vi åtta kilo var. Galet? Ja, men förmodligen också ett resultat av att vi är för dåliga på att tänka efter före – både vad gäller shopping och slängande. Men det finns många bra tips!

Att göra gott för miljön är också att göra gott för samvetet. Och plånboken. För den som inte vill göra avkall på modegraden, men ändå agera medvetet, finns mängder av tips. De här kommer till exempel från fastighetsbolaget Heimstaden:

  1. Hitta din stil. Om du vet vad du verkligen tycker om behöver du inte göra några felköp. Satsa hellre på färre plagg av bättre kvalitet som håller längre och fundera ett varv innan du slår till. Utmana dig själv! En populär utmaning är Projekt 333 som går ut på att välja ut 33 plagg (inklusive accessoarer, smycken, ytterkläder och skor) och enbart använda dessa under tre månader. De 33 plaggen exkluderar dock underkläder, träningskläder och accessoarer som till exempel en vigselring.
  2. Återvinn dina textiler. De kläder som är hela kan du lämna till second hand-butiker eller själv sälja och de plagg som är sönder eller på andra sätt obrukbara kan du lämna till textilåtervinning. Många butiker har i dag möjlighet att ta emot textilier och vid många fastigheter finns det textilåtervinning.
  3. Hitta alternativ till att köpa nytt. Genom att köpa begagnat sparas hela 97 procent energi in, liksom stora mängder kemikalier och vatten, jämfört med om samma plagg skulle ha nyproducerats. Bli en miljöhjälte genom att bli en fena på att hitta dina favoritplagg i second hand-butiker. Det blir också allt vanligare att butiker erbjuder möjlighet att hyra plagg och allt fler företag satsar enbart på uthyrning av kläder. Testa!
  4. Byt kläder. Klänningen som du har tröttnat på är kanske precis vad grannen önskar sig? Eller så passar tröjan som blivit för liten perfekt på din vän? Ordna klädbytardagar på gården eller i kompisgänget, då kan både du och miljön bli vinnare.
  5. Var kreativ. Barnens jeans men hål på knäna kan enkelt bli shorts och kanske kan du tänka dig att använda den där skjortan några år till om den blir ärmlös. Det finns massor av inspiration om du vill klippa i eller sy om plagg, på nätet. Lycka till!

Källa: Heimstaden