Själva ordet chia kommer från ett gammalt aztekiskt språk och betyder olja. De små fröna är bara en millimeter i diameter och de har brunt, vitt eller grått skal.
Fröna är fullproppade med näring så att de kan klara sig utan näringstillskott från det att de läggs i jorden tills de är livskraftiga plantor. Det är dessa näringsämnen vi har nytta av, bland annat omega-3, antioxidanter och kalcium.
Läs mer: Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
Vad innehåller chiafrön?
Chiafrön innehåller nyttigt, omättat fett, alltså fett som är bra för hjärtat och blodkärlen. Använd gärna frön i maten, men överdriv inte. De innehåller mycket kalorier!
De är också fiberrika, vilket innebär hälsosammare matsmältning, med mindre förstoppning och hemorrojder.
Fibrerna kan binda till sig kolesterol i tarmen och således verka kolesterolsänkande. Det yttre skalet innehåller inte cellulosa, utan lösliga fibrer. Därför är näringsämnena lättillgängliga för kroppen.
Chiafrön är mycket proteinrika och därför en favorit hos vegetarianer. Fröna innehåller också mycket omega-3 och dessutom antioxidanter.
Läs mer: Läkarens bästa tips: Så gör du din mat mer hälsosam
Hur mycket chiafrön kan man äta per dag?
Livsmedelsverket rekommenderar att du äter maximalt 15 gram chiafrön per dag. Det motsvarar ungefär en och en halv till två matskedar.
Gränsen gäller för EU/EES och detta ska anges tydligt på förpackningen. Det är viktigt att veta hur mycket chiafrön man bör äta per dag för att dra nytta av deras hälsofördelar.
Anledningen till gränsen är det höga innehållet av omega-3. Det kan helt enkelt bli för mycket av det goda och äter du för mycket chiafrön finns det en risk att du går upp i vikt.
Läs mer: 5 enkla recept att testa om du är trög i magen
Näringsinnehåll chiafrön: omega 3
Beräknat på 100 gram (procent av rekommenderat dagsbehov för vuxna kvinnor i parentes)
Energi: 443 kcal
Fleromättade fettsyror: 23,7 g
Fiber: 34,4 g
Protein: 16,5 g
Salt: 0 g
Kalcium: 407 mg (51%)
Järn: 7,7 mg (51%)
Kalium: 407 mg (13%)
Magnesium: 335 mg (119%)
Zink: 4,6 mg (51%)
Koppar: 0,92 mg (102%)
Fosfor: 860 mg (143%)
Källa: livsmedelsverket.se
Chiafrön är bra för hälsan tack vare deras höga näringsinnehåll. Det är viktigt att inte överkonsumera fröna och att följa rekommenderat dagligt intag.
Chiapudding är ett populärt och näringsrikt sätt att konsumera chiafrön. Det är enkelt att förbereda och kan vara ett utmärkt frukostalternativ.
Chiapudding – grundrecept
Chiapudding är enkelt att göra och kan varieras på oändligt många sätt. Allt du behöver är chiafrön och någon typ av mjölk. Experimentera sedan med gärna med olika smaksättningar, tillbehör och toppings. Bara fantasin sätter gränser!

Det här behöver du till 1 portion chiapudding
1 ½ – 2 msk chiafrön
1 – 1 ½ dl mjölk (till exempel havremjölk, kokosmjölk eller nötmjölk)
Eventuellt någon smaksättning, till exempel vaniljpulver, citruszest, kanel eller kakao
Gör så här
1. Blanda ingredienserna i en skål, burk eller ett glas. Rör om ordentligt.
2. Täck över och ställ in i kylen över natten.
3. Toppa med färska bär, frukt, nötter eller hemgjord granola.
Chiafrön älskar vätska
Att äta chiafrön är populärt bland hälsomedvetna individer. Chiafrön kan absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt i vatten eller annan vätska. Det bildas ett tjockt geléskikt runt fröet. Eftersom de inte har någon utpräglad smak i sig själva, därför passar chiafrön bra att använda i all slags mat.
Obs! Välj ekologiska och hållbart odlade chiafrön!




















