Fermenterad tång: Så blir klimatsmarta maten godare – och nyttigare

Bättre smak och nyttigare innehåll. Forskare hoppas att syrad tång ska bli det stora genombrottet för tång som mat.

Eva Nordberg-Karlsson, professor i bioteknik vid LTH, Lunds universitet. Foto: Privat, Getty Images

Forskare i bioteknik vid Lunds universitet har laborerat med att låta färsk tång bada i en lag med mjölksyrebakterier. Fermenterad tång får en mildare smak än den torkade tång som säljs som mat idag – med bibehållen umamismak.

Dessutom slipper man en energikrävande torkningsprocess och mjölksyrebakterierna som växer till sig under jäsningen har visat sig minska eventuella skadliga tungmetaller.

Läs även: Upptäck teffmjölets hälsofördelar och användningsområden

– Tång skulle kunna bidra med att rena Östersjön och andra hav, eftersom den använder koldioxid som finns i havsvattnet. Den tar även upp kväve och fosfor och behöver därför ingen gödning eller vattning, säger Eva Nordberg-Karlsson, professor i bioteknik vid LTH, Lunds universitet, som leder forskargruppen.

Tång verkar vara bra för magen

I laboratoriet i Lund finns en så kallad tarmsimulator. Där låter man födan ligga 24 till 70 timmar – motsvarande den tid det tar för maten att passera magen.

Tång innehåller proteiner, vitaminer, mineraler, antioxidanter och olika typer av ovanliga kolhydrater och analysen av ”avföringen” visar att både jäst och ojäst tång stimulerar tillväxt av nyttiga magbakterier.

Läs även: Bra basvaror att alltid ha i kyl, frys och skafferi

En panel bestående av tjugo personer har analyserat smaken. Alla gav fermenterad tång ett högre betyg än torkad eller färsk. För att höja smakupplevelsen blandades den fermenterade tången med en syrlig afrikansk frukt – baobab – som importerats av ett startup-företag i Lund.

– Om allt går enligt planen kommer man att kunna köpa tång-baobab-spread i butikerna om några år, säger Eva Nordberg Karlsson.

Intresset för fermenterad tång växer

Man måste säkerställa att tången inte innehåller tungmetallerna kadmium, bly och kvicksilver, arsenik eller jod i mängder som kan vara ohälsosamma.

– Våra studier visar att mjölksyrabakterierna faktiskt minskade dessa ämnen så att tången klarar Livsmedelsverkets krav, säger Eva Nordberg-Karlsson.

Läs även: Så gör du vardagsmaten nyttigare – utan krångel

I Asien är det vanligt att äta tång, men först på senare år har intresset ökat i Europa. Nu ökar även forskningen mycket, enligt Eva Nordberg Karlsson.

– Det finns ytterligare några forskargrupper i världen som jobbar med fermenterad tång, men än så länge finns väldigt få produkter på marknaden, så det finns mycket kvar att göra.


Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons