Slår hål på myter om mikrovågsugnen: ”Bevarar näringen”

Näringsrådgivaren rekommenderar särskilt att tillaga grönsaker i mikron, eftersom vattenlösliga vitaminer som vitamin C och B kan bevaras bättre jämfört med vid traditionell kokning.

Du kanske tror att du bör vara försiktig med användningen av mikrovågsugn på grund av strålningen? Och därför använder du den bara till uppvärmning av middagsrester och en snabb färdigrätt? Då kan du tänka om.

— Mikrovågsugn är ett av de mest skonsamma sätten att värmebehandla mat på, och det tar kort tid. Längden på tillagningen gör faktiskt att näringsämnena bevaras bättre. De sipprar inte ut i kokvattnet, säger Iselin Bogstrand Sagen, näringsrådgivare på Opplysningskontoret for frukt og grønt (informationskontoret för frukt och grönt).

I motsats till kokning och stekning, värmer mikrovågor maten snabbt från insidan. Detta bidrar till att bevara vattenlösliga vitaminer som vitamin C och B. Iselin Bogstrand Sagen rekommenderar därför tilllagning av grönsaker i mikron.

Iselin Bogstrand Sagen, näringsrådgivare på Opplysningskontoret for frukt og grønt (informationskontoret för frukt och grönt), slår gärna ett slag för mikrovågsugnen. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

— Det går väldigt fort. Du lägger grönsakerna i en skål med ett par matskedar vatten, sätter på lock, och efter ett par minuter är grönsakerna färdiga, säger hon.

Ingenting avdunstar i luften eller försvinner i kokvattnet. Naturligtvis tar det längre tid om du lagar mat till flera, eftersom vikten av det du lagar bestämmer tillagningstiden. Har du 3–4 broccolibitar till dig själv, går det snabbare än om du ska ha broccoli till en hel familj. Då kan det vara lika effektivt att ångkoka på ett ångkokningsgaller i en kastrull.

Så ångkokar du grönsaker i mikron

  • Rensa och skär grönsakerna i lagom bitar.
  • Lägg dem i en skål som tål mikro, tillsätt 1–2 matskedar vatten och lite salt.
  • Täck med plastfolie eller en assiett som lock.
  • Kör på 600 watt i 2–4 minuter, beroende på typ och mängd grönsaker. Kontrollera med en gaffel om de är mjuka – justera tiden om nödvändigt.
  • Även frysta grönsaker kan ångkokas på samma sätt, men de kommer att behöva lite längre tid. Mikrovågsugnen är också utmärkt till att baka potatis och sötpotatis i.

Jämfört med en vanlig spis använder en mikrovågsugn bara 20–30 procent av effekten för att värma upp en given mängd mat.

Mikron är inte farlig

Då mikrovågsugnen blev en del av var mans hem i början av nittiotalet trodde många att mikrovågorna var farliga. Man fick absolut inte titta på när popcornen poppades, för vågorna kunde skada ögonen.

— Det är en myt. Mikron är ett superbra sätt att tillaga mat på och inte farligt alls. Mikrovågorna värmer upp, det finns ingen strålning kvar i luften eller i maten efteråt, säger Iselin Bogstrand Sagen.

Mikrovågsugnar använder icke-joniserande strålning. När ugnen stängs av försvinner också mikrovågorna omedelbart.

— Det viktigaste att komma ihåg är att inte låta maten stå för länge på hög effekt, då kan den bli bränd. Bränd mat är inte nyttigt, oavsett tillagningsmetod. Ångkokning i mikrovågsugn är alltså ett både säkert, enkelt och smart sätt att bevara näringen i grönsakerna, påpekar Iselin Bogstrand Sagen.

Näringsämnen bevaras bättre

Dagbjørn Skipnes är seniorforskare på Nofima, ett ledande matforskningsinstitut.

— I hushållet är mikron praktisk när man ska värma maten snabbt. I många fall kan man värma maten i förpackningen och man slipper därmed disk. Näringsmässigt kan det också vara fördelaktigt, säger forskaren, och förklarar:

Seniorforskare Dagbjørn Skipnes understryker att det är gynnsamt rent näringsmässigt att värmebehandla maten i mikrovågsugn. Foto: Jan Inge Haga

— Om man kokar mat i vatten kommer vattenlösliga näringsämnen att förloras till kokvattnet. Vissa näringsämnen omvandlas av värme, och ofta är lång tid vid lite hög temperatur värre än kort tid vid högre temperatur.

Det är vatteninnehållet i matvaran som gör att mikrovågor kan värma upp maten snabbt och skonsamt. Mikrovågorna sänds in i matvaran, vilket får vattenmolekylerna att vibrera.

— Dessa molekyler värms därmed snabbt upp i produkten och bidrar till att värmen överförs vidare in och runt i maten, förklarar Dagbjørn Skipnes.

Skonsamt sätt att värma mat

Han berättar att till skillnad från kokning och stekning, där värmen överförs till matvaran från utsidan och inåt mot kärnan, kan mikrovågorna värma upp produkten snabbt från ”insidan”, vilket är skonsamt för maten.

— I mikron sprider mikrovågorna sig ut från en kanal på ena sidan av ugnen. För att få jämn fördelning av mikrovågorna placeras oftast maten på en roterande tallrik. När mikrovågorna träffar maten kommer de att tränga in någonstans mellan några millimeter och en dryg centimeter i matvaran, där de sätter vattenmolekylerna i rörelse, förklarar Dagbjørn Skipnes.

Kanter och hörn värms snabbast, och i vissa fall blir kärnan i produkten mycket varmare än ytan. Energin kommer också att koncentreras i övergången mellan fast och flytande produkt, som vi ser när vi värmer mat med sås på.

Bakad potatis i mikron

Foto: Getty Images
  • Du kan baka en potatis i mikron på 5–10 minuter, jämfört med 45 minuter i ugnen. Det kan emellertid ta lite tid att lära sig tillagningen, eftersom det går fort från inte färdig till väldigt färdig, från stenhård till alltför mjuk.
  • Picka hål i potatisen med en gaffel och värm den på 600 watt i 5–10 minuter, beroende på storleken.
  • Om du vill ha extra god smak, kan du gratinera potatisen i ugnen efteråt för att få en spröd skorpa – även känt som ”double baked potato”.

Visste du att…

… Mikrovågsugnen uppfanns av en slump av den amerikanska ingenjören Percy Spencer. Medan han arbetade med en radaranläggning, märkte han att en chokladkaka som han hade i fickan började smälta. Den första mikrovågsugnen var färdig 1947.


Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons