Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Julfocaccia, 10 portioner
20 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
1 dl olivolja
4 dl rårismjöl
2 dl durramjöl
4 msk fiberhusk
1 tsk havssalt
Garnering
1 fikon
1 rosmarin
1 kapris
1 záatar, kryddblandning från Mellanöstern med sumac, rostade sesamfrön, oregano, timjan, havssalt och aningens svartpeppar
½ dl olivolja med ½ g saffran
Gör så här
- Smula jästen i en bunke och blanda ut med vattnet.
- Rör därefter i olivolja, rårismjöl, durramjöl, fiberhusk och salt, använd en träslev eller slickepott och rör till en jämntjock deg. Den tjocknar under tiden du rör.
- Klä en plåt med bakplåtspapper och tryck ut degen till ca 2 centimeter tjock deg.
- Täck plåten med plastfilm och jäs i 90 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Garnera din focaccia med fikon, kapris, rosmarin och massor av olivolja, gärna med saffran som malts i en mortel.
- Baka av focaccian i 20 minuter. Serveras direkt.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-

Foto: Eva Hildén
Smördegsinbakat äppelknyte
-

Foto: Eva Hildén
Rotfruktsgryta med citrongräs och kokosyoghurt
-

Foto: Eva Hildén
Chokladkakor med rödbeta och havssalt
-

Foto: Eva Hildén
Morotsbiffar med tofu och gochujang
-

Foto: Chris Tonnesen
Enkel spaghetti med zucchini, basilika och chili
-

Foto: Chris Tonnesen
Citronsmakande zucchinisallad med fetaost, bönor och pinjenötter




















