Auberginer i ugn med kikärtor & feta
4 portioner
300 g cocktailtomater
4–5 vitlöksklyftor
1/2 citron, färskpressad saft
3–4 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 stora auberginer
peppar
Topping
1 burk kikärtor, 400 g, sköljda
2 vitlöksklyftor, pressade
100–150 g fetaost, grovsmulad
2 msk olivolja
salt, peppar
Servering och garnering
4–5 msk finhackade örter
1 dl olivolja
oreganokvistar
2 dl crème fraiche
grön sallad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg tomater och vitlök i en långpanna, gärna med bakplåtspapper. Droppa över citronsaften och hälften av oljan. Salta. Rosta tomaterna i mitten av ugnen ca 15 minuter.
- Dela auberginerna. Skär aubergineköttet med en liten vass kniv i ett rutmönster ända ner till skalet utan att skada det. Lägg auberginehalvorna på tomatbädden. Pensla med resten av oljan. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Topping: Mät upp avrunna kikärtor, vitlök och fetaost i en bunke. Ringla över oljan, salta och peppra. Blanda försiktigt.
- Fördela blandningen över auberginerna. Öka ugnstemperaturen till 225 grader. Baka auberginerna i mitten av ugnen ca 15 minuter, eller tills de är mjuka och har fått fin färg.
- Servering och garnering: Blanda örter och olja. Ringla hälften av örtoljan över auberginerna. Toppa med oreganokvistar. Servera med resten av örtoljan, crème fraiche och sallad.




















