Tilltugg med kålrot, getost och äpple
Ingredienser
Ca 10 portioner
900 g kålrot
1 msk grönsaksbuljong
1 msk ljus miso
1 liter vatten
2 msk ghee eller smör
1 äpple
1/3 dl honung
¾ dl äppelcidervinäger
¾ dl vatten
1 nypa havssalt
150 g hård getost som Ribeau Pierre eller Agour
Till servering
Blomma från oxalis
Svartpeppar från kvarn
Gör så här
- Skala kålroten och skär i 2 x 2 cm stora kuber.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Koka kålroten i vatten med buljong och misopasta i ca 2 minuter under lock.
- Häll av vattnet och lägg kålroten på en plåt, pensla med ghee eller rumsvarmt smör.
- Sätt in i ugnen och baka i ca 40 minuter tills den mjuknat och fått lite färg.
- Låt svalna.
- Det inlagda äpplet görs med fördel dagen före. Blanda honung, äppelcidervinäger, vatten och salt i en burk med tättslutande lock. Rör ut honungen i vätskan.
- Hyvla äpplet på en mandolin, ca 3 mm tjocka skivor och lägg i burken.
- Montering av tilltugget: Trä kålrot, äpple och kuber av osten på tandpetare eller små spett. Ställ upp på en bricka, toppa med blommor och svartpeppar från kvarn.
Näringsinnehåll
Per portion: 133 kcal, 3 g protein, 7 g fett, 12 g kolhydrater, 3 g fibrer Glutenfri, antioxidantrik
Vitaminer: C, B6, folat, B12, niacin, B2, B1, A
Mineraler: Fosfor, kalcium, kalium




















