Hummustallrik med läckra tillbehör
4 portioner
400 g kikärtor
1 tsk bikarbonat
100 g tahini
1 vitlöksklyfta
salt
3 msk citronsaft
½ – 1 dl kallt vatten
2 msk olivolja
2 tsk paprikapulver
1 tsk rökt paprika
1 tsk mald koriander
Sallad
250 g cocktailtomater
3 salladslökar
150 g brysselkål
2 msk harissa
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
Tillbehör
Flatbröd eller pitabröd
Gör så här:
- Hummus: Lägg kikärtorna i blöt i 12 timmar. Häll bort vattnet och koka dem i nytt vatten med lite salt och 1 tsk bikarbonat i 45-50 minuter. Häll bort vattnet. Lägg 1/3 av kikärtorna åt sidan och lägg resten i en matberedare tillsammans med tahini, vitlök, 1 tsk grovt salt och citronsaft. Mixa och tillsätt vatten tills det är lätt att röra. Mixa i 5 minuter tills hummusen är helt krämig och ljus.
- Värm oljan i en stekpanna och stek resten av kikärtorna i några minuter. Tillsätt båda sorters paprika och koriander, och smaka av med lite salt och peppar. Stek i ytterligare 5 minuter.
- Sallad: Skär tomaterna i halvor eller skivor och skär salladslök och brysselkål i tunna skivor. Blanda harissa med citronsaft och olivolja och blanda med salladen.
- Servera hummusen på ett fat och lägg de stekta kikärtorna och salladen ovanpå. Ät med flatbröd eller pitabröd.




















