Genom att baka frukostbrödet själv vet du exakt vad som finns i degen och du undviker onödiga tillsatser som ofta finns i fabriksbakat bröd. För att göra brödet extra saftigt och gott blötläggs rågflingorna.
Rågbrödsrutor, 20 stycken
5 dl rågflingor
5 dl kallt vatten
½ pkt jäst + ½ dl kallt vatten
½ dl rapsolja
½ dl linfrön
2 tsk salt
1 msk ljus sirap
2 dl fint rågmjöl
6–7 dl vetemjöl
Garnering
Linfrön
Gör så här:
- Lägg rågflingor och kallt vatten i en bunke och låt det dra i 1–1 ½ timme.
- Smula jästen i en skål och tillsätt den lilla mängden vatten. Rör så att jästen löser sig.
- Rör ner jästen, rapsolja, linfrön, salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet i bunken med rågflingorna.
- Arbeta samman allt till en kladdfri deg. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den något. Kavla ut till en rektangulär kaka, ca 30×40 cm.
- Lägg över i en bakpappersklädd långpanna. Dela den med degskrapa i 20 jämnstora rutor. Nagga med en gaffel
- Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Garnering: Pensla med kallt vatten och strö på linfrön.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 20–25 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.




















