Rotfrukterna är tacksamma att göra en riktigt god gryta av och valet av rotfrukter sätter grunden för smaken. Rotselleri och persiljerot ger mer syra och betor samt morot mer sötma. Att blanda de olika rotfrukterna ger ett större omfång i smak. Innan dom deppar ihop i kylskåpet, brukar jag göra en stor plåt med vad som finns kvar i lådan, rosta i ugnen och frysa in eller använda i sallader, röra eller soppa. Så användbara och så goda!
4 – 6 portioner
200 g potatis
200 g gulbeta
100 g rotpersilja
100 g rotselleri
1 gul lök
5 cm färsk ingefära
½ röd chili
2 st citrongräs
2 msk olivolja
1 msk rostad sesamolja
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk malda fänkålsfrön
2 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
2 msk grönsaksbuljong
8 dl vatten
2 dl svarta bönor
2 dl kokosgrädde
1 lime, zest och juice
1-2 msk fisksås, veganskt alternativ finns
Tillbehör
Kokosyoghurt
Mynta
Sesamfrön, rostade nötter
Tunnbröd
Gör så här:
- Skala rotfrukterna och skär dem i cm stora kuber.
- Skala och hacka lök och ingefära.
- Banka på citrongräsen och dela dem itu.
- Finhacka chilin.
- Hetta upp oljorna i en tjockbottnad kastrull, sänk värmen och stek rotfrukterna i några minuter, tillsätt därefter lök, ingefära, citrongräs och chili. Vänd runt och stek tills löken mjuknat.
- Tillsätt äppelcidervinäger och kryddorna, efter några minuter vatten, grönsaksbuljong och bönor. Koka upp och sjud under lock i ca 30 minuter tills rotfrukterna mjuknat.
- Tillsätt kokosmjölk, lime och fisksås.
- Smaka av och toppa soppan med mynta, sesamfrön och rostade nötter.
- Servera med kokosyoghurt och tunnbröd




















