Till 4 personer:
Buffaloblomkål
1 medelstort blomkålshuvud
50 g vetemjöl
1 msk majsstärkelse
2 dl kärnmjölk*
salt, peppar
½ dl chilisås, t.ex. Sriracha
2 msk smält smör
1 tsk Worcestershiresås
1 msk honung
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk rökt paprika
½ tsk cayennepeppar
* Hittar du inte kärnmjölk i butik kan du blanda vanlig mjölk med lite pressad citron eller vinäger (4 msk per liter) och låta stå i några minuter. Du kan också använda naturell yoghurt eller filmjölk utspädd med lite vatten.
Blue cheese-dipp
½ knippe gräslök
100 g blåmögelost
2 msk majonnäs
1 tsk senap
150 g crème fraîche
1 msk citronsaft
salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Blomkål: Skär blomkålen i små buketter. Vispa ihop vetemjöl, majsstärkelse, kärnmjölk, salt och peppar i en skål tills smeten är slät. Vänd blomkålsbuketterna i smeten och fördela dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda dem i 15 minuter, tills de är lätt gyllene.
- Blanda chilisås, smält smör, Worcestershiresås, honung, äppelcidervinäger, vitlökspulver, lökpulver, rökt paprika och cayennepeppar i en skål. Ta ut blomkålen ur ugnen, vänd den i Buffalo-såsen och grädda ytterligare 5-10 minuter, så att såsen sätter sig.
- Dipp: Hacka gräslök fint. Mixa blåmögelost med majonnäs, senap och crème fraîche tills krämen är homogen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Servera blomkålen med dippen vid sidan om. Det är också gott att servera med selleri eller annat grönt.




















