Kryddig nachos och texmex-röra på ärtor
Guacamolen är ofta ett givet tillbehör till tacos. Men visste du att det går åt mängder med vatten och att skog skövlas vid odling av denna nyttiga frukt? Här får du recept på lyxigt avokadofritt tacomys som är såväl hälsosamt som miljövänligt.

Nachos är verkligen perfekt fingermat till tacosmyset. Ugnsgratinerade tortillachips med smält ost och gudomligt god och krämig röra. What's not to love!
4 portioner
Till nachos
200 g nachochips
en förpackning ekologisk majs (ca 150 g)
kryddiga kokta svarta bönor
snabb tomatsalsa
hälften av en liten rödlök, finhackad (resten av rödlöken från salsan)
125–150 g (ett paket) riven västerbottenost eller annan valfri taco-ost
texmex-röra på gröna ärtor
Till garnering
färsk koriander
färsk jalapeno
färsk lime
extra chipotlepasta
Till kryddiga svarta bönor
en förpackning kokta svarta bönor (ca 380 g)
2 msk rapsolja
1 liten vitlöksklyfta
1–2 tsk chipotlepasta (beroende på smak, 2 om du gillar det starkt)
salt och peppar efter smak
Till snabb tomatsalsa
ca 100 g färsk tomat
hälften av en liten rödlök, finhackad
saft från hälften av 1 lime
1 msk chipotlepasta
Svarta bönor: Fräs vitlök på låg värme i en panna.
Tillsätt resterande ingredienser och fortsätt koka i 4–5 minuter.
Salsa: Blanda samman alla ingredienserna i en skål.
Nachos: Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ut hälften av chipsen på en ugnsform.
Fördela hälften på bönröran, majs och salsa och strö över hälften av osten. Upprepa så att du får två lager av allt. Det går även bra att göra ett lager om du har en större plåt, där alla chipsen får plats i ett tunt lager.
Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
Garnera med finhackad rödlök, jalapeno, korianderblad och texmex- röra på ärtor.
Krämig texmex-röra på gröna ärtor
Ärtbaserad guacamole passar utmärkt som ersättning för den klassiska på avokado. Den här gudomligt goda röran är en aning sötare än traditionell guacamole, men konsistensen liknar mest en pesto, fast med tydliga smaker av texmex.
4 portioner
ett paket frysta ärtor (250 g)
1 msk rostade solrosfrön
1 msk pinjenötter
1 jalapeno (urkärnad om du inte vill ha det för starkt)
1 klyfta vitlök
2 salladslökar, hackade
1 lime (saft och rivet skal)
1/4 tsk spiskummin
2 msk rapsolja
salt och peppar
färsk koriander
Till garnering
färsk koriander
Mixa alla ingredienserna med hjälp av stavmixer.