Kryddig nachos och texmex-röra på ärtor

Guacamolen är ofta ett givet tillbehör till tacos. Men visste du att det går åt mängder med vatten och att skog skövlas vid odling av denna nyttiga frukt? Här får du recept på lyxigt avokadofritt tacomys som är såväl hälsosamt som miljövänligt.

Kryddig nachos och texmex-röra på ärtor

Nachos är verkligen perfekt fingermat till tacosmyset. Ugnsgratinerade tortillachips med smält ost och gudomligt god och krämig röra. What's not to love!

4 portioner

Till nachos

200 g nachochips

en förpackning ekologisk majs (ca 150 g)

kryddiga kokta svarta bönor

snabb tomatsalsa

hälften av en liten rödlök, finhackad (resten av rödlöken från salsan) 

125–150 g (ett paket) riven västerbottenost eller annan valfri taco-ost

texmex-röra på gröna ärtor

Till garnering

färsk koriander

färsk jalapeno

färsk lime 

extra chipotlepasta

Till kryddiga svarta bönor

en förpackning kokta svarta bönor (ca 380 g)

2 msk rapsolja

1 liten vitlöksklyfta

1–2 tsk chipotlepasta (beroende på smak, 2 om du gillar det starkt)

salt och peppar efter smak

Till snabb tomatsalsa

ca 100 g färsk tomat

hälften av en liten rödlök, finhackad

saft från hälften av 1 lime

1 msk chipotlepasta

 

Svarta bönor: Fräs vitlök på låg värme i en panna.

Tillsätt resterande ingredienser och fortsätt koka i 4–5 minuter.

Salsa: Blanda samman alla ingredienserna i en skål.

Nachos: Sätt ugnen på 225 grader.

Häll ut hälften av chipsen på en ugnsform.

Fördela hälften på bönröran, majs och salsa och strö över hälften av osten. Upprepa så att du får två lager av allt. Det går även bra att göra ett lager om du har en större plåt, där alla chipsen får plats i ett tunt lager. 

Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.

Garnera med finhackad rödlök, jalapeno, korianderblad och texmex- röra på ärtor. 

 

Krämig texmex-röra på gröna ärtor

Ärtbaserad guacamole passar utmärkt som ersättning för den klassiska på avokado. Den här gudomligt goda röran är en aning sötare än traditionell guacamole, men konsistensen liknar mest en pesto, fast med tydliga smaker av texmex. 

4 portioner

ett paket frysta ärtor (250 g)

1 msk rostade solrosfrön

1 msk pinjenötter

1 jalapeno (urkärnad om du inte vill ha det för starkt)

1 klyfta vitlök

2 salladslökar, hackade

1 lime (saft och rivet skal)

1/4 tsk spiskummin

2 msk rapsolja

salt och peppar

färsk koriander

Till garnering

färsk koriander

Mixa alla ingredienserna med hjälp av stavmixer. 

 

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!