Fira Lakritsens dag!

Salta bomber, turkisk peppar, söta stänger… Är du lika svag för lakrits som vi? Då kan du frossa loss med gott samvete idag. 12 april är nämligen Lakritsens dag!

Lakrits framställs ur lakritsrot, som växer naturligt i östra och södra Europa och Asien sedan 1200-talet. Roten används främst som smaksättare i livsmedel och godis och många minns säkert de torkade, bruna rötter man kunde köpa och tugga på i hälsokostaffären!

Lakritsrot används också i traditionell medicin i många asiatiska länder. Roten är rik på antioxidanter, som motverkar fria radikaler och oxidativ stress. Den innehåller också bland annat fytoöstrogen, b-vitaminer, karotenoider och flavanoider – och i försök på möss har man sett att roten kan ha cancerförebyggande effekter.

I många länder har den också använts som tandborste genom historien!

Inom folkmedicinen har lakritsrot använts mot hosta och katarr.

Har man högt blodtryck eller hjärtproblem ska man vara lite försiktigt med lakrits, eftersom den i stora doser kan höja blodtrycket ytterligare.

Känsliga personer kan reagera mot glycyrrhizinsyran som finns i lakrits och den allmänna rekommendationen är att man konsumerar max 50 gram lakrits om dagen.

 I Sverige uppskattas årskonsumtionen av lakrits var ungefär ett kilo per person.

Källa: Wikipedia