Tänk efter före!

Med bara några veckor kvar till jul är det många som laddar för stora klappracet. Och med dagar som Black Friday trissas köpstämningen upp ytterligare. Men! Det finns fortfarande tid att tänka efter och prioritera om – för miljöns skull!

Trots att svenska folket tycker att den viktigaste åtgärden för att minska klimatpåverkan är att minimera konsumtionen (enligt en opinionsundersökning gjord av YouGov, på uppdrag av KRAV) så ökar vår klimatpåverkan enligt SCB. Om alla levde som vi gör i Sverige skulle det behövas fyra jordklot med naturresurser!

–       Överkonsumtion är elefanten i rummet som vi måste hantera, säger Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och generalsekreterare för Medveten konsumtion i ett pressmeddelande.

Till exempel genom att låta köpfesten Black Friday bli En köpfri dag. Ingen konsumtion alls, under 24 timmar den 23 november.

Medveten konsumtion delar också med sig av ett gäng bra frågor att ställa sig inför ett köp:

1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?
3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
5. Finns prylen i en variant som är mer miljöanpassad, lokalproducerad eller Fairtrade?
6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

Ibland måste man ju dock handla och då tipsar vi gärna om Ekoguiden – din guide till eko, reko och vintage från Medveten konsumtion.