Därför ökar färdiglagat sjukdomsrisken

Skräp- och färdigmat har länge varit under luppen när vi pratat om orsakerna till flera av våra vanliga livsstilssjukdomar. Och nu har forskarna identifierat en ny typ av skadliga bakteriemolkyler i processad mat som bland annat kan öka risken för hjärtsjukdom och diabetes typ 2.

Patogenassocierade molekylära mönster, eller PAMP, kallas de skadliga bakteriemolekyler som brittiska forskare hittat stora mängder av i färdigrätter och processad mat som köttfärs och korv – men även i färdigskurna grönsaker och pastasåser. Teorin är att molekylerna växer till under tillverkningen: när man skär, hackar och kyler livsmedlen. Och för varje dag som går efter blir de fler och fler.

I färska livsmedel finns inte PAMP, och när man lät en testgrupp äta mat med lågt PAMP-väde under en vecka gav det väldigt fina resultat på deras hälsa. De gick ned ungefär ett halvt kilo, minskade sitt midjemått och fick bättre kolesterolvärden. När samma grupp sedan fick äta PAMP-rika livsmedel under en vecka försvann de positiva effekterna igen.

PAMP tros öka risken för bland annat kranskärlssjukom och typ 2 diabetes, då de skadliga bakteriemolekylerna får vårt immunförsvar att överreagera.

Källa: Diabetes Wellness Sverige/nordicnutritioncouncil.com