Dags för kvinnorna att ta plats!

Visste du att bara 10 procent av Sveriges statyer är av kvinnligt kön? Detta gör Interflora oss uppmärksamma på under Internationella kvinnodagen, genom att smycka de få kvinnostatyer som finns med blommor.

Det kanske kan tyckas trivialt, i relation till många andra större jämställdhetsfrågor, men faktum är att det handlar om kvinnans plats i det offentliga rummet.

För när det handlar om statyer får hon uppenbarligen inte ta lika stor plats som männen. Idag finns det cirka 20 kända kvinnliga statyer med namn och kläder. En siffra som kan ställas i relation till drygt 200 manliga statyer. I många kommuner är 100 procent av statyerna män.

Detta vill Interflora ändra på genom nya ”The Power of Flower Fund”. Målsättningen är att resa en ny kvinnlig staty inom tre år och medel till detta ska komma från Interfloras blomförsäljning under Internationella kvinnodagen.

Vem som blir staty avgör kunderna så småningom. Just nu toppar Anna Lindh önskelistan, men även Lill Babs och Monica Zetterlund kommer högt upp.

Under Internationella kvinnodagen 2019 har Interflora valt att skapa uppmärksamhet så här:

– I år smyckar vi kvinnliga statyer i blommor över hela landet för att ge kvinnorna lyskraft och utrymme. Allt från Charlotte Kalla i Tärendö till Birgit Nilsson i Båstad. De personer som vi sätter på piedestal påverkar allas vår världsbild. Små tjejer och killar måste också kunna se kvinnliga statyer som representerar status, auktoritet och framgång. Vi vill, på vårt sätt och med vår produkt bidra till att ge en rättvis bild av historien, spegla det samhälle vi lever i och inspirera fler kvinnor till stordåd i framtiden, säger Louisa Blomstrand marknads- och e-handelschef för Interflora.

 

Dags för kvinnorna att ta plats!