Marita Karlson: ”Jag lever min hälsodröm i LA”

Författaren och bloggaren Marita Karlson nöjde sig inte med att drömma om ett fridfullt liv med sol och svajande palmer. Sedan 12 år tillbaka bor hon i Venice Beach i  Los Angeles, där hon inspirerar sina följare med senaste hälsotrenderna.

Kort om Marita​

Namn: Marita Karlson.

Ålder: 44 år.

Familj: Maken Justin, 46, Kalle, 3,5 och Anja, 1,5.

Bor: Venice Beach, Los Angeles.

Gör: Författare till böckerna ”Hälsokick”, ”Superhälsa” och ”Mammaboost” (Norstedts), bloggar på naturligtsnygg.se och finns på Instagram som @maritakarlson

Det är söndag förmiddag i Venice Beach, strax utanför Los Angeles. På den annars så hårt trafikerade Main Street råder ett avslappnat helglugn innan butiker och restauranger snart ska slå upp sina portar för shopping- och frukostsugna flanörer. Men där jag befinner mig, på Farmers Market, är det långtifrån tyst och folktomt. Det är här alla är, tänker jag där jag botaniserar bland välfyllda stånd med närodlade frukter och grönsaker, nybakat bröd, rå honung och mjölkfri glass. Vid ett av stånden ringlar sig en lång kö av törstiga marknadsbesökare. Här görs färskpressad juice på plats, något som många verkar sugna på denna soliga, (plus) 20-gradiga vinterdag i stadsdelen där kändisar, hippier, lodisar, muskelbyggare och surfare ryms i en avslappnad atmosfär. 

​Snart ser jag en lång, snygg, mörk­hårig tjej i bredbrättad stråhatt komma gående i min riktning. Det tar några sekunder att se vem det är, men när hon på svenska glatt utropar ”Hej! Vill du ha en kokosnöt?” ser jag att det är hälsoinspiratören och bloggaren Marita Karlson som står framför mig balanserande med två stora gröna nötter i famnen. Vi har bestämt träff här på marknaden. Ett möte som skulle blivit av några dagar tidigare, men fick ställas in när Marita så oturligt blev magsjuk. Och för någon som är hälsan själv var det extra tufft att det hände samma dag som hon ätit en pizza-slice som troligen inte var okej.

— Jag älskar pizza från riktiga restauranger som gör dem med kärlek, men det här var nog ”fulpizza” från ett ställe jag inte brukar gå till. Och jag var inte ens sugen egentligen, typiskt att jag ska bli sjuk då, säger Marita med ett snett leende och räcker mig en kokosnöt med ett sugrör i. 

​Här i Venice bor Marita sedan tolv år tillbaka, och på hennes blogg och Instagram kan man inspireras av härliga recept, tips och vardag i världens största hälsomecka. Hon har också gett ut böckerna ”Hälsokick”, ”Superhälsa” och ”Mammaboost” — som alla innehåller läckra och nyttiga recept varvat med historier och intervjuer som en kärleksförklaring till Kalifornien. Hon brinner för hälsa, och hon brinner för Venice. En oslagbar kombo om du frågar Marita.

— Det bästa med att bo här är att man kan gå och cykla överallt, det är som en liten småstad. Det finns så troligt många bra restauranger, mat­affärer, kaféer, jättebra shopping och sköna, avslappnade människor. 

Hon är klädd i en zebrarandig tröja och svarta jeans. Hennes hud är gyllenbryn och hon bär stora svarta solglasögon. Inte ett spår av magsjuka syns i hennes fräscha, osminkade ansikte, men helt 100 är hon fortfarande inte, erkänner hon.

— Det är första gången jag är ute sedan jag blev sjuk, jag är fortfarande svag, säger hon där vi promenerar längs gatan som leder ner till beachen.

Marknaden blev lite för stökig för intervju och vi siktar mot stranden istället.

Vi pratar om bränderna som härjade bara veckor tidigare och förstörde stora delar av närliggande Malibu.

— Jag känner ingen direkt som förlorade sitt hus i bränderna, däremot vet jag flera som fick evakueras. Jag var aldrig rädd att det skulle sprida sig hit till Venice, däremot var luften dålig och det var jobbigt. Det var också helt galet att gå ut till beachen och se enorma lågor från bergen ända ut till Point Dume i Malibu. En av Kaliforniens finaste kustlinjer, där bergen och allt stod i lågor, det var fruktansvärt och tragiskt, berättar Marita med sorg i rösten.

Men hon känner ändå sig positiv efter att så många hjälpt till att rädda människor och djur i nöd under den svåra tiden. 

— De vackra bergen kommer börja leva igen och Malibu är på väg tillbaka. Men det var hemskt att åka runt på gatorna och se hus efter hus helt nedbrända, med bara skorstenar kvar. Vi vill ju bo där, och det får en såklart att börja fundera lite. 

Marita Karlson:
Marita tycker om att besöka Farmers Market i LA, där hon kan botanisera bland godsaker som närodlade frukter och grönsaker, färskpressad juice och mjölkfri glass.

Men att flytta från Kalifornien har inte Marita en tanke på att göra. Hon lever sin dröm här, med maken Justin och deras två barn, Kalle, 3,5 år, och Anja, 1,5  år. Och längtan hit började nog redan under gymnasietiden när den amerikanska ungdomsserien ”Beverly Hills 90210” började sändas i svensk teve.​

— Jag dagdrömde mig bort. Det var ju helt otroligt att få se palmer, sol och nercabbade bilar en timme varje vecka. Internet fanns ju inte så det var sjukt exotiskt och drömmigt att se på. Då ville jag till Kalifornien, tänkte att det passade mig perfekt. 

Och från barndomshemmet i Kungs­ör i Västmanland började Marita smida planer för hur hon på snabbaste sätt skulle kunna förverkliga sin dröm.

— Att åka som au pair var ju det enklaste sättet att få åka dit just då. Jag såg en annons i DN som förmedlade skandinaviska tjejer och killar till olika familjer. Helt sjukt när jag tänker efter. Ingen mobil, ingen dator. Bara väskan och sedan iväg till en familj man aldrig träffat på andra sidan jorden. Men när jag landade på John Waynes flygplats i november och kände värmen och såg palmerna svaja så var det en helt obeskrivlig känsla, minns Marita med nostalgi i rösten. 

Marita blev förälskad i Kalifornien, men efter ett år som au pair var det dags att åka tillbaka till Sverige, och så småningom hamnade hon i Stockholm där hon började jobba på jeansföre­taget Wesc. När det tio år senare skulle öppna butik i Los Angeles var inte Marita sen att följa med på invigningsresan som varade i några dagar. Hon blev förälskad på nytt och bestämde sig för att åka tillbaka igen på semester. 

— Jag hyrde bil och var här en månad och lärde känna allt på nytt igen. Det är nu eller aldrig, tänkte jag, och året efter tog jag tjänstledigt, hyrde ut min lägenhet och drog. Det var helt rätt tid. Jag hade ett jättehärligt liv i Stockholm, jobbade och reste mycket, men jag kände mig trött på det, jag ville göra något annat medan jag kunde, och sedan blev jag kvar.​

Och där någonstans längs vägen träffade hon sin nuvarande man Justin och blev störtkär.

— Vi gifte oss direkt. Mitt tillfälliga arbetsvisum skulle gå ut, så det var bara att slå till. En kompis till min man, Mark, vigde oss i deras trädgård. Det var bara vi, hans fru Jenny, deras döttrar samt Marks föräldrar, som var på besök. Sedan skålade vi i skumpa, köpte hämtmat och åkte hem. Ingen grej alls. Men vi ska göra det igen nånstans med vänner och familj, kanske i Sverige, med klänning och hela tjofräset, skrattar Marita.

Det var faktiskt också Justin som ledde in Marita på hennes hälsosamma bana.

— Han hade massa gröna juicer och kokosvatten i kylen när vi träffades och det var helt nytt för mig. Han åt macrobowls som stank kimchi, som han köpte på något litet veganställe, långt innan de började poppa upp överallt, berättar Marita.

I födelsedagsspresent fick hon en blender av Justin och det var då det på riktigt tog fart. 

— Jag började mixa yoghurt och hallon och tänkte ”åh, vad gott”. Sedan upptäckte jag David ”Avocado” Wolfe, författare och föreläsare som lever i naturen, äter alla växter och kan allt om raw food. Han har även en egen produktlinje och är otroligt inspirerande. Jag började gå hans kurser och blev introducerad i allt. Och det var då jag på allvar började mixa andra råvaror än yoghurt och hallon.

​Det var också under den här perioden som Marita upptäckte den läkande effekten av rätt kost.

— Jag researchade själv fram att jag hade IBS. Mina symtom har alltid varit uppblåst mage, typ så fort jag ätit något, vad som helst. Ibland så svullen så jag knappt kunnat gå efter viss mat. Jag började med matsmältningsenzymer vid varje mål, vilket gjorde lite skillnad. Sedan tog jag bort socker och allt det andra dåliga som färgämnen, E-ämnen och andra tokiga tillsatser och då kom förändringen. Och när jag la till gröna juicer, så vips, en dag var det som om jag aldrig haft besvär. Och har ärligt inte haft det sedan dess vad jag minns. ​

 

Marita Karlson:
Livskvalitet för Marita är att bara kunna gå rakt ut på stranden på morgonen, känna dofterna och bruset från havet.

I samma veva som Marita började upptäcka allt det fantastiska med läkande smoothies startade hon en blogg där hon började lägga ut recept. Och hon märkte att svenskarna visade intresse för detta än så länge ganska okända hälsoområde.

— Då började jag forma mina smoothies ännu mer hälsosamma med superfood, och jag började läsa näringslära och studera vad olika råvaror gör med kroppen och för mig själv också. Jag började må så otroligt mycket bättre och fick mer energi. 

Och snart kom tanken på en bok.

— Jag hade en granne, en fotograf, och vi pratade om att göra en bok tillsammans. Hon hade kontakter och efter ett halvår fick vi kontrakt. ”Hälsokick” blev exakt så som jag ville ha den, precis på det sätt som jag ville dela med mig av Kalifornien, mina egna upplevelser och ge en kick till nybörjartänk i hälsa och visa läsarna hur man får ihop goda smaker och sätter ihop superfoods och vad det är bra för.​

Sedan kom de andra två böckerna med ett års mellanrum.  

— ”Superhälsa” gjordes som en Kalifornien-roadtrip med mina favoritställen och lite intervjuer, tillsammans med Stephanie Bjelkstam, en hälsotjej tillika fantastisk fotograf, som också formgav boken. I ”Mammaboost” ville jag inspirera och ge recept för ett grönare och skönare mammaliv. I den var det bara vegetariska recept.

För Marita är mammarollen otroligt viktig när det kommer till att vara en bra förebild.

— Jag tycker det är så otroligt viktigt vad jag stoppar i mig. Jag tänker också på framtiden, jag vill ju finnas där för mina barn. Och jag är ju inte purung. Om jag ska palla med en massa år till så vill jag vara mitt bästa och starkaste jag. Dessutom vill jag förmedla den livsstilen och det tänket till mina barn, säger Marita allvarligt. 

Den naturliga följdfrågan blir såklart hur hon får sina barn att äta nyttigt, något jag tror de flesta föräldrar tampas med mer eller mindre i vårt samhälle där en överkonsumtion av socker blivit ett stort hälsoproblem.

— Med Kalle började jag tidigt. Under hans första två år var jag väldigt noga med vad han åt. Jag gav honom aldrig socker, färgämnen eller sånt. Nu har han blivit mer medveten, han går på kalas, gör andra saker, och han skulle välja en pretzel framför broccoli. Men han har det i stommen, han vet vad han får av mig och han äter det jag ställer fram, som pannkakor gjorda på grönkål och raw food-glass då och då. Det är vår treat, skrattar Marita.

Dagarna i Venice är långa. Justin jobbar från sju på morgonen till sju på kvällen, så det blir Marita som får dra ett tungt lass med att ta hand om barnen och organisera allt det praktiska.​

— Jag har en nanny som hjälper mig med Anja tre dagar i veckan och då får jag några timmar själv när jag försöker fundera på en ny bok, hitta inspiration, laga mat i fred och ta en beach­walk själv. Det är långa dagar och för att orka det intensiva eftermiddags­passet, med lek, middag och bad, är det viktigt med lite egentid.

Så fokus just nu är att komma i fas med familjelivet, men också att hitta ett nytt boende.

— Justin jobbar i byggbranschen och vi letar efter en bra plats att bygga på eller något att renovera. Frågan är bara var och när, och så vill jag så gärna fortsätta spåna på bokidéer, min senaste gjorde jag ju för snart två år sedan. Det kom lite barn emellan, skrattar Marita.

Men nu är hon taggad att snart komma igång igen efter tvåbarnschocken, och hon har många idéer.​

— Det kanske inte blir så himla mycket matfokus, kanske mer barnboksfokus. Samtidigt ska det såklart vara livsstil och hälsa. Jag har massor av idéer, jag måste bara sätta mig ner och sortera dem. Och så ska jag fortsätta blogga och kanske starta en podd.

Hon har också en dröm om att vara självförsörjande, att så mycket som möjligt av den mat familjen äter ska komma från egna odlingar, och där ska det även finnas lite djur — höns, små getter och kanske en gris.

— Jag vill att mina barn ska veta varifrån maten kommer. Jag har ju en dröm om att bo i Santa Barbara och ha min egen lilla lada där med ett kafé. Vore kul med en produktlinje också inom kost. Och absolut kommer jag skriva fler böcker, avslutar Marita och tittar drömskt ut mot havshorisonten där de branta klipporna i Point Dume tornar upp sig majestätiskt i förgrunden.

 

Marita om…​

… livskvalitet​

Att bara kunna gå rakt ut på beachen på morgonen, känna dofterna och bruset från havet.

… familj​

Det är hela stommen i livet, det viktigaste som finns, både den gamla och den nya.

… hälsa​

Framtid, välmående och investera i sin hälsa för framtiden.

… Sverige​

Alltid hemma, världens vackraste land, alla sjöar, naturen, doften av syren, det rena och gröna.​

… skönhet​

Kommer helt och hållet inifrån. Ögonen spelar själen som man säger. Ett fint inre lyser igenom. Jag sminkar mig inte ofta, men jag tycker såklart om att se fräsch ut.

​​