Ligg för din egen skull!

Det har kommit flera sexböcker de senaste åren. Den mest frispråkiga är "Kom du?". Amanda Colldén och Anna Dahlbäck skrev boken för att lyfta kvinnors rätt till njutning.


Ligg för din egen skull!
Amanda Colldén och Anna Dahlbäck som skrev boken vill lyfta kvinnors njutning.

Varför är sex viktigt för vårt psykiska välmående?

– Vi vill inte komma med något slags kvitto eller regler på hur ofta och på vilket sätt man ska ha sex. Däremot tror vi att det är viktigt för välmåendet att ha BRA sex, där man ligger för sin egen skull och får njutning. Och att dåligt sex, där man inte känner sig sedd, respekterad och prioriterad, kan vara väldigt dåligt för ens relation, mående och självkänsla. Sedan tycker vi också att det är kul och härligt att ha sex!

Går det att helt frikoppla sex från kärlek?

– Det går absolut. 

Vilken är den mest felaktiga uppfattningen vi har om sex?

– Det finns många uppfattningar som är felaktiga, men en av de största är enligt oss penetrationsnormen. Att ett ligg avslutas när en kille får orgasm, att sex inte räknas om det skett utan penetration och att man som kvinna ska få en orgasm endast av att ha en kuk i sig. 

Ni gör också en podd, ”Alla våra ligg”, där ni frågar veckans gäst om deras bästa orgasmtips. Vilket är ert bästa?

– Att ligga mer egoistiskt! Det är såklart fantastiskt att ha fin kontakt och närhet med den man ligger med, men det är också okej att tänka på sin egen njutning och vara noga med att man har det skönt när man ­ligger.

 

Ligg för din egen skull!

Tre böcker till om sex 

”Du, jag & sex” av Steven James Linton, Ida Flink

”Lust och olust: om sex, närhet och anknytning”, Malin Drevstam

”Boken om sex” av Johanna Ekdahl