Därför lever japanerna längre än vi i väst: Hemligheten bakom höga åldern

Japanerna är de människor i världen som lever längst. Men vad är hemligheten bakom deras höga ålder – goda gener, hälsosamma vanor, tur? Här får du lära dig deras livsförlängande tricks.

Text Maria Haarbye
Foto Getty Images

När du tänker på Japan, kanske det första du tänker på är sushi, manga-figurer, vackra kimonos, rosa körsbärsträd och en runda karaoke. Men begrepp som hälsa, välmående och ett långt liv stämmer också väldigt väl in på det asiatiska landet. Japan har nämligen världens äldsta befolkning, som växer snabbare än i något annat land i världen.

De japanska kvinnorna blir i genomsnitt 86,5 år gamla och männen 80 år. Samtidigt har antalet 100- åringar fördubblats de senaste tio åren och prognoserna säger att 40 procent av Japans invånare förväntas vara över 65 år 2055. I jämförelse är den genomsnittliga livslängden i Sverige 84 år för kvinnor och 81 år för män. Medellivslängden för män har ökat mer än för kvinnor under senare år.

Det japanska receptet på ett långt liv

● Fungerande sjukvård.
● Välutvecklat pensionssystem.
● Starka familjeband.
● Hälsosam mat.
● Meditation och mindfulness.

Risken för cancer är långt mindre än hos oss

Tittar vi på Japans sjukdomsstatistik ser det också positivt ut. Japanernas risk för att utveckla cancer ligger långt under genomsnittet. Antalet dödsfall till följd av bröstcancer ligger på 8,6 per 100 000, vilket är långt under genomsnittet i världen, som ligger på 21,5. Det är också bara 30 av 100 000 japaner som dör till följd av hjärt- och kärlsjukdom. Världsgenomsnittet ligger på 87.

Det verkar alltså som om japanerna har hittat en god formel för ett långt, friskt liv. Men vad är deras hemlighet?

Forskare vid Tokyos Institut för Gerontologi, som har genomfört en studie av de sociala, kulturella, psykologiska, kognitiva och biologiska aspekterna av åldrande, påpekar att det finns flera olika orsaker till den höga livslängden hos japanerna. Det kommer du att få lära dig mer om här!

De flesta av oss tycker nog antagligen att vi generellt har det ganska bra här hemma jämfört med många andra länder. Vi har ett ekonomiskt skyddsnät, ett välfungerande hälso- och sjukvårdssystem och vi ligger högt på listan över världens lyckligaste folk. Men kanske bör vi ändå kika på den japanska samhällsmodellen, bland annat när det gäller antalet vårdplatser och familjerelationer.

Det japanska sjukvårdssystemet är riktigt bra. Den japanska sjukförsäkringen gäller i stort sett alla japaner och totalt täcker det offentliga cirka 70 procent av alla vårdkostnader. Dessutom erbjuds alla över 65 år regelbundna hälsoundersökningar, vilket gör att sjukdomar som till exempel cancer upptäcks tidigt och därmed kan behandlas i tid. Japan har cirka 15 vårdplatser per 1 000 invånare. 2019 hade Sverige drygt två vårdplatser per 1 000 invånare.

Jobbar 12 timmar per dag

Japan är ett av de länder där invånarna arbetar hårdast, med många arbetsdagar på över 12 timmar. Många är glada och stolta över att få gå till arbetet. Under många år har livslång anställning gett japanerna en känsla av social trygghet, där de inte har behövt vara rädda att bli uppsagda och inte kunna försörja sina familjer. Livslång sysselsättning fasas dock ut på många ställen efter den ekonomiska krisen i Japan på 1990-talet. Å andra sidan är det japanska pensionssystemet också mycket välutvecklat och fattigdom bland äldre är därför ett relativt sällsynt fenomen.

Även om japanerna arbetar ganska mycket, och många lever tätt ihop i små bostäder, har de ett bra förhållande till familjen och grannar, särskilt ute på landsbygden. De kan därför hjälpa varandra med både praktiska sysslor och sällskap. Det ger både glädje och trygghet för individen och bidrar till livskvalitet.

Många japaner flyttar inte hemifrån förrän de gifter sig. Och även därefter väljer många att bosätta sig nära sin familj, så att de har max en timmes resväg till varandra.

Ytterst få är överviktiga

En viktig orsak till japanernas höga ålder är den hälsosamma japanska maten, säger experter. Bara tre procent av japanerna är överviktiga, i motsats till Sverige där 52 procent är överviktiga. Japanerna konsumerar färre kalorier än den typiska europén. De äter mera fisk, grönsaker, nyttiga fiskoljor och sojaprodukter som tofu, samtidigt som de i stor utsträckning undviker rött kött och saltade färdigrätter.

Faktiskt äter japaner i genomsnitt 100 gram fisk om dagen, jämfört med oss svenskar som äter i genomsnitt cirka 35 gram fisk och skaldjur per dag. Dessutom äter de mer än 400 gram grönsaker per dag, medan vi äter i genomsnitt 170 gram.

När det kommer till bröd, kakor, dessert och liknande är japanernas förbrukning inte heller stor. Detsamma gäller alkohol. 

Därför lever japanerna längre än vi i väst
Matcha är ett grönt te, som har malts till ett fint pulver, och är extremt nyttigt.

Lugn, meditation och mindfulness

För många japaner är lugn, meditation och mindfulness inte något som de försöker klämma in i vardagen, utan en naturlig vana som är en del av deras livsstil. När vi i Sverige tänker på begreppet mindfulness får vi ofta en bild i huvudet av någon som sitter med slutna ögon i lotusställning och mediterar. Men för japanerna är det lika med egenvård och självkärlek, där de uppmärksammar de små nöjena, som att ta ett varmt bad, dricka te eller arrangera blommor i hemmet.

Det varma badet / Ofuro

I Japan är ett bad inte bara något du gör för hygienens skull, det handlar lika mycket om att koppla av efter en lång dag. Japanerna badar varje dag. Hemma, i ett offentligt badhus eller i en varm källa. De tar sig tid i badet och fokuserar på att rengöra, läka, koppla av och bara njuta av att känna ångan, värmen och dofterna.

Shinrin-Yoku / Skogsbad

Skogsbad har inget med sjöar eller badkläder att göra. Det japanska uttrycket ”Shinrin-Yoku” betyder ”att ta in skogens atmosfär”. Rent konkret går det ut på att du är ute i skogen några timmar och tar in alla intryck, dofter och ljud. Det är vetenskapligt bevisat att det är bra för den mentala och fysiska hälsan. Dessutom lär det ge minskad stress, bättre sömn, ökat fokus och kreativitet samt ett starkare im- munsystem och en större känsla av lycka. I Japan kan du faktiskt få skogs- bad på recept, eftersom det är en godkänd behandlingsmetod i det japanska sjukvårdssystemet.

Chado / Teceremoni

Det går inte att undvika te när vi tittar på japanernas livsstil. För japanerna är te nämligen något mycket viktigt, intimt och andligt. Den japanska teceremonin, som kallas Chado, är en ritual med rötter i zen-buddhismen. Det är ett sätt att hedra gäster, natu- ren och våra sinnen. Teceremonier är fortfarande en viktig del av den japan- ska kulturen. Det är en vackert koreo- graferad session där te tillagas, van- ligtvis matcha, och små sötsaker serveras. Temästare n och gästerna engagerar sig fullt ut och lägger all uppmärksamhet på te och lugn. Det är inte bara något du häller ner i halsen, utan en sensuell upplevelse som är mycket uppskattad. 

Därför lever japanerna längre än vi i väst
Japanerna finner lugn och avkoppling i varma bad, gärna i naturskön miljö.

Det nyttiga japanska köket

Soja

Sojabönorna är grunden till flera viktiga ingredienser i det japanska köket, såsom sojamjölk, tofu, miso, sojasås, böngroddar, sojabönolja med mera. Sojabönorna innehåller upp emot 40 procent protein och har en aminosyrakomposition som är mycket lik den som finns i animalisk protein. Därför är det särskilt bra att äta sojabönor om du är vegetarian. Bönan har också ett högt innehåll av järn, magnesium, fosfor, kalcium och fiber. Forskarna menar att det låga antalet bröst- och prostatacancer i Japan beror på de växthormoner (fytoöstrogener) som finns i soja.

Shiitake-svamp

Shiitake-svampen kallas ofta för mirakelsvampen, eftersom den sägs kunna sänka både blodtrycket och kolesterolet. Dessutom innehåller svampen lentinan, ett naturligt läkemedel mot cancer som har blivit godkänt för behandling av cancer i Japan. 

Ris

Natur- och fullkornsris (brunt ris) innehåller massor av fiber, mineraler och spårämnen. Brunt ris mättar, reglerar matsmältningen och tack vare grundämnet mangan är det bra för benstommen. Dessutom innehåller ris vitaminerna E, B1, B2, B6 samt niacin.

Tång

Tång innehåller en massa enzymer, vitaminer, mineraler och omega-3- fettsyror, som motverkar hjärt- och kärlsjukdomar och minskar kolesterolavlagringarna i blodkärlen. Det är därmed ett riktigt bra komplement till fisk ur hälsosynpunkt. Dessutom tros tång stärka immunförsvaret och ha renande egenskaper.

Matcha 

Matcha är ett grönt te, som har malts till ett fint pulver. Det innebär att du dricker själva tebladen och inte bara extraktet av dem. Det är därmed mer koncentrerat och en kopp matcha motsvarar flera koppar vanligt grönt te.

Grönt te

Grönt te tillverkas av samma blad som svart te, men till skillnad från det svarta teet är det gröna inte oxiderat och därmed mindre bearbetat. Grönt te har ett högt innehåll av katekener, som kallas EGCG och som enligt forskare kan förebygga cancer. Dessutom innehåller teet en massa nyttiga växtämnen, bland annat flavonoider, som har en antioxiderande verkan som sänker mängden kolesterol och har en skyddande effekt på kärlsystemet och därmed minskar risken för åderförkalkning.