Både blonda och röda är nyttiga, men blodgrape är faktiskt ett strå vassare. Dels är den sötare och godare, dels innehåller den ännu mer nyttigheter, bland annat betakaroten och lykopen, två kraftfulla antioxidanter som skyddar mot sjukdom och minskar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs även: Här är maten du ska äta – om du vill få i dig gott om antioxidanter
Vad är grapefrukt?
Grapefrukt är en citrusfrukt som är en hybrid av pomelo och apelsin. Den är känd för sin söt-sura smak och höga näringsvärde. Den unika smaken och de många hälsofördelarna gör grapefrukt till ett utmärkt val för den som vill äta nyttigt.
Grapefruktens näringsvärde
Grapefrukt är en näringsrik frukt som innehåller många viktiga näringsämnen. Enligt Livsmedelsverket innehåller 100 gram grapefrukt endast 32 kalorier, vilket gör den till ett utmärkt val för den som vill gå ner i vikt. Dessutom innehåller grapefrukt 0,3 gram protein, 0,3 gram fett, 8,3 gram kolhydrater och 0,3 gram fiber. Grapefrukt är också rik på vitamin C, vilket är en kraftfull antioxidant som stärker immunförsvaret. Andra näringsämnen som finns i grapefrukt inkluderar vitamin B1, B2, B6, järn, kalcium, fosfor och kalium.
Varför är grapefrukt nyttigt?
Grapefrukt främjar viktminskning
Grapefrukt hjälper till att bryta ner fett i kroppen vilket gör det lättare att tappa extrakilon. Studier visar att personer som dagligen äter grapefrukt – eller dricker grapefruktjuice – minskar mer i vikt än personer som försöker gå ner i vikt men inte äter grape. Dessutom innehåller grapefrukt fibrer som håller dig mätt längre och minskar risken för sug efter snacks och sötsaker. Eftersom grapefrukt är vattenrik kan du bli mätt på färre kalorier, vilket bidrar till att minska det totala kaloriintaget. Grapefruktens låga glykemiska index (GI 25) hjälper till att balansera blodsockernivåerna vilket hjälper dig att motstå sötsug och småätande.
Läs även: Lider du av magnesiumbrist? Här är symtomen att hålla koll på
Boosta immunförsvaret med C-vitamin från grapefrukt
Det rika innehållet av både A- och C-vitamin gör att immunförsvaret stärks hos den som äter grapefrukt. Det gör dig bättre rustad att stå emot virus- och bakterieinfektioner.
Grapefrukt sänker högt blodtryck
Forskning visar att grapefrukt kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Man tror att den goda effekten beror på att grapefrukt innehåller kalium som reglerar nivåerna av natrium från salt som ofta orsakar högt blodtryck.
Kalium är ett mineral som hjälper till att reglera blodtrycket och kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att äta grapefrukt regelbundet kan du alltså bidra till att hålla ditt blodtryck på en hälsosam nivå.
Sår läker snabbare tack vare grapefrukt
C-vitamin stärker bindväven och är viktig vid en sårläkningsprocess. Många läkare rekommenderar därför att deras patienter äter grapefrukt före operationer, för att påskynda sårläkningen.
OBS! Vissa ämnen i grapefrukt kan påverka nedbrytningen av läkemedel. Om du äter mediciner, rådgör med din läkare om du bör äta grapefrukt!
Läs även: Därför ska du äta baljväxter – bra för både din och planetens hälsa
Vem ska inte äta grapefrukt?
Grapefrukt är en frukt som kan ätas av de flesta, men det finns några grupper som bör vara försiktiga. Bland annat bör personer som tar läkemedel mot högt blodtryck vara försiktiga eftersom grapefrukt kan öka effekten av dessa läkemedel. Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare innan man börjar äta grapefrukt om man har några hälsoproblem.
															
                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            









                            
                            
                            