Glutenfritt mjöl – 11 sorter och hur du använder dem

Fler och fler väljer att undvika gluten, det ­omdiskuterade proteinet som finns i vete, råg och korn. Vi tipsar om 11 glutenfria mjölsorter och vad du använder dem till!

Baka med glutenfritt mjöl

Text: Malin Gavelin
Foto: Getty Images

11 glutenfria mjölsorter och vad du använder dem till:

Bovetemjöl – funkar fint i bröd

Trots namnet har bovetemjöl ingenting med vetemjöl att göra. Det kommer nämligen från en ört. Det passar till bröd och i kakor med choklad, men även till blinier och galetter.

Durramjöl – perfekt i kakor och jästa degar

Kommer ursprungligen från Afrika men odlas idag över hela världen. Durramjöl är mineral- och fiberrikt och har en milt nötig smak. Har bra bakegenskaper i jästa degar, ger fin fullkornssmak. Passar också i kakor och ljusa bakverk, inte minst tillsammans med choklad.

Kokosmjöl – som smaksättare i gröt

Kokosmjöl tillverkas av torkat och malet fruktkött från kokosnötter. Det skiljer sig mycket från övriga mjölsorter och funkar bäst i mindre mängd som smaksättare i bakverk och för att fylla ut gröt eller smoothie.

Kikärtsmjöl – gott i vegobiffar

Detta mjöl används mycket i indisk matlagning men ger också bra luft i bakverk. Det har en karaktäristisk smak som passar extra bra i morotskaka och mjuk pepparkaka – men också
i pajdeg och vegetariska biffar.

Rismjöl – perfekt i nudlar och dumplings

Rismjöl är ett bra basmjöl med sin neutrala smak. Bra till bröd, bullar och kakor men också till nudlar, rispapper och dumplingar. Rismjöl finns även som fullkornsvariant.

Majsmjöl – bra till pannkakor

Majsmjöl består av fint malda majskorn och är bra till bröd, pannkakor och tortillas. Ger fin gul färg. Letar du efter en ännu mer grovmalen variant är det polenta du ska köpa.

Potatismjöl – passar bra i tårtbotten och rulltårta

Ren potatisstärkelse med neutral smak. Ger lyft i bakverk och spröda småkakor och fin yta åt mjuka kakor. Den neutrala smaken gör att mjölet passar istället för vetemjöl i till exempel tårtbottnar och rulltårtor. Verkar som förtjockningsmedel, ska bara koka upp, annars blir det segt.

Mandelmjöl – till mazariner och makroner

Mandelmjöl har bra bakegenskaper och ger mjuka och saftiga kakor. Det passar extra bra till mazariner och makroner men även i bröd eller pannkakor tillsammans med andra mjölsorter.

Majsstärkelse – gör såsen tjock

Majsstärkelse består av ren stärkelse från den inre kärnan av majskornet och har en mycket neutral smak. Den funkar bra som förtjockningsmedel när du reder glutenfria såser och krämer.

Teffmjöl – bra i grövre bröd

Det fiberrika teffmjölet fungerar bra i grövre bröd och lite kryddigare kakor.

Havremjöl – tacksamt i bröd och bakverk

Havremjöl binder vätska och är mycket gelbildande och gör därför bröd och bakverk extra saftiga. Havre är naturligt glutenfri, men hanteras i samma miljö som gluten, så välj ”ren havre” för att vara säker på att gå hundra procent glutenfritt.

Källa: Ica


Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons