Njursvikt kallas ofta ”den tysta sjukdomen” eftersom det kan ta flera år för sjukdomen att utvecklas och lång tid innan den drabbade börjar märka av några symtom. I Anettes fall handlade det framför allt om att hon blev trött och fick hjärtklappning när hon var ute och gick, men det var först när det började sticka i vänsterarmen och pulsen skenade som hon tog det på riktigt allvar. Hon ringde 1177, som genast skickade en ambulans.
— Jag trodde först att det var något med hjärtat, men på sjukhuset visade det sig att jag hade väldigt högt blodtryck — 200/100 — samtidigt som jag hade lågt blodvärde och kraftig järnbrist, berättar Anette.
På sjukhuset fick hon fyra liter blod och en utredning påbörjades — en utredning som så småningom skulle visa att hon hade njursvikt och en njurfunktion på endast 30 procent.
— Det var jättejobbigt att få beskedet. Vad skulle hända nu? Jag såg massor av hemska scenarier framför mig, hade dödsångest och tänkte på mina barn och barnbarn. Till en början skuldbelade jag också mig själv — kunde jag ha gjort något annorlunda? Varit mer uppmärksam?
Samtidigt hade Anette en grundtrygghet i sitt stora hälsointresse.
— I samma veva som det här hände gick jag en utbildning för att bli änglamedium och en kväll — när jag mådde som sämst och kände att jag inte skulle orka mer — stod det plötsligt fyra änglar vid fotändan på min säng. ”Du kan förvänta dig mirakel”, sa de och rummet lystes upp. Sedan dess har jag känt deras närvaro, och det blev en viktig vändpunkt.
Anette Uhlin
Ålder: 56 år.
Bor: Kristinehamn.
Familj: Sambo, två vuxna barn och två barnbarn.
Gör: Är ayurvedisk hälsorådgivare och healer på Anettes hälsokälla.
Aktuell: med ”Soulful Eeating – en ayurvedisk kokbok. Vegetarisk, glutenfri och njurvänlig”.
Avlasta njurarna med mindre kalium
Som ayurvedisk hälsorådgivare hade Anette hjälpt sina klienter att hitta rätt kring kosten, samtidigt som hon själv också ätit — och levt — enligt den mångtusenåriga lärans principer sedan början på 2010-talet. Men med diagnosen njursvikt kom nya utmaningar – och en ständig rädsla för att ”äta fel”.
Njurarna fungerar som kroppens reningsverk — de reglerar bland annat vår vätske- och saltbalans, renar blodet och producerar livsviktiga hormoner — och när de inte fungerar som de ska måste de avlastas, bland annat genom medvetna kostval. Särskilt viktigt är det att dra ner på mängden kalium, för att njurar och hjärta inte ska ta skada.
— Jag fick en lista på livsmedel och tänkte: ”Här är inget jag kan äta!” Kalium finns i nästan alla livsmedel och särskilt sådant jag ätit mycket av tidigare, avokado, dadlar, bananer och potatis, hade höga halter. Men sedan, när jag började se till helheten av vad jag åt i stället för att stirra mig blind på enstaka siffror, kändes det lättare och det var också då arbetet med kokboken tog fart, säger Anette.

Kokbok med njurvänlig mat
Idén hade funnits ett tag, liksom en sajt hon skapat med ayurvediska recept.
— Men ska man göra en kokbok måste man tro på sig själv. Och våga. Och den känslan fick jag först då, när jag också märkte att det här var en kokbok som behövdes. Jag ville visa att det går att släppa den där rädslan kring att man äter något som är ”farligt” för en, och att det går att äta njurvänligt, hälsosamt och njutningsfullt.
Utöver att recepten tar hänsyn till kaliumhalten är de också vegetariska och glutenfria.
— Det är lättare för kroppen att bryta ner vegetarisk kost än kött, och jag upplever själv att framför allt min mage och mitt lymfsystem mår bättre när jag äter glutenfritt.
Baseras på ayurveda
Precis som i Anettes fall är det vanligt att man får blodbrist när njurarna inte fungerar som de ska. Därför innehåller boken också tips på järnrik mat. Dessutom är det viktigt att stärka levern vid njursvikt, för det som levern inte orkar bryta ner får njurarna nämligen jobba extra med.
Exempel på leverstärkande mat kan vara vilda blåbär, broccoli, brysselkål, grönkål och rödbetsjuice.
Sin bas har dock kokboken ”Soulful Eating” i ayurvedan, där det handlar mycket om att skapa balans i både kropp och själ och ta hänsyn till att vi människor är olika och behöver olika saker för att må bra.
— Ayurveda utgår från de tre kropps- eller personlighetstyperna Vata, Pitta och Kapha, där var och en av dessa har sina specifika egenskaper och kännetecken. Vi är alla en blandning av de här kroppstyperna, doshorna, men någon eller ett par kan vara mer eller mindre dominerande.
Genom att lära oss mer om dessa kroppstyper kan vi också bättre förstå, förutse och förebygga obalanser och sjukdomar och bli medvetna om varför vi reagerar som vi gör i olika sammanhang.
Vilken dosha en person har fastställs vid en ayurvedisk hälsorådgivning, men i Anettes kokbok finns ett enklare självtest. I boken finns också massor av tips och råd för den som vill lära sig äta mer hälsosamt, balanserat — och gott!
Klarat sig utan dialys
Själv har Anette haft stor nytta av sina kunskaper inom ayurveda sedan hon blev sjuk. Framför allt har hon lärt sig att inte bara ”köra på”, utan lyssna på kroppens signaler. Idag är hon sjukskriven på 75 procent och noga med att ta det lugnt: äta och sova på regelbundna tider, yoga och meditera. Träffa familj och vänner och ta promenader i den utsträckning hon orkar. Energin räcker inte så långt som förr och hon blir snabbt trött i både kropp och huvud.
Att Anette är noga med kosten och äter sådant som inte belastar njurarna i onödan är en av anledningarna till att hon hittills klarat sig undan dialys, det vill säga den behandling där blodet renas med hjälp av en maskin på sjukhus i stället för av njurarna.
Till exempel dricker hon mycket te med renande och blodtryckssänkande örter — som rölleka och kamomill — och tar då och då en kur med nässelpulver för en extra boost av järn.
Idag ligger hennes njurfunktion på 13 procent och enligt läkarna kommer hon att behöva få en ny njure inom några år.
— Jag har genomgått en transplantationsutredning och hoppas komma upp på väntelistan för en njurtransplantation så snart som möjligt.
Anettes förhoppning för framtiden är att bli frisk och att fram till dess kunna inspirera så många som möjligt till ett hälsosammare liv.
— Och till en glädje i köket, genom kokboken! Jag har själv alltid tyckt om att laga mat, är utbildad servitris och har arbetat i storkök. Men jag lärde mig massor när jag arbetade med kokboken. Framför allt slogs jag av hur mycket god, hälsosam mat det finns, som dessutom oftast går att laga av sådant vi alla har hemma i skåpen!
Inspireras av ayurveda – ät dig i balans
- Ät i en lugn atmosfär.
- Ät aldrig när du är upprörd.
- Sitt alltid ner och ät.
- Ät bara när du känner dig hungrig.
- Undvik iskall mat och dryck.
- Prata inte medan du tuggar.
- Ät i måttligt tempo, varken för snabbt eller för långsamt.
- Vänta tills du har smält en måltid innan du äter nästa (Intervaller på 2-4 timmar för lätta mål, 4-6 för hela måltider).
- Ta små klunkar varmt vatten till maten.
- Ät så lite rå mat som möjligt – tillagad mat är lättare att smälta.
- Koka inte honung.
- Drick inte mjölk under måltiderna.
- Ta med alla sex smakerna vid varje måltid.
- Lämna en tredjedel till en fjärdedel av magen tom så att matsmältningen underlättas.
Dåliga njurar? Håll koll på kalium!
Ett högt kaliumintag kan påverka hjärtfunktionen hos personer med nedsatt njurfunktion.
Kaliumnivån i blodet påverkas av intaget av kaliumrika livsmedel, både av mängden och hur ofta du äter livsmedlet.
Vid njursvikt är det viktigt att välja alternativ som innehåller mindre kalium eller förbereda eller tillaga så att kaliumnivåerna minskas. Kalium kan till exempel till viss del lakas ut vid blötläggning, kokning och konservering.

Kaliumreducerad kost
Frukt och bär
Päron och äpplen innehåller relativt lite kalium. Undvik banan, avokado, nät- och honungsmelon, vinbär och torkad frukt.
Grönsaker och rotfrukter
Skala, lägg i blöt och byt vatten innan du tillagar. Kokta grönsaker och rotfrukter innehåller mindre kalium än råa. Genom att lägga potatis i blöt en stund innan tillagning lakas en del av kaliumet ur. Välj gärna ris i stället för potatis. Basmatiris passar ayurvediskt sett alla kroppstyper. Isbergssallad och gurka innehåller relativt lite kalium.
Mjölk och fil
Mjölk, fil och yoghurt har relativt högt kaliuminnehåll och begränsas till 2-3 dl/dag. Växtbaserade alternativ får inte innehålla kalium, så det är ett bra val.
Bröd
Vitt bröd och bröd bakat på fint siktat mjöl innehåller mindre kalium än bröd bakat på fullkorn eller grovt mjöl.
Drycker
Vatten är bäst. Frukt- och grönsaksjuicer innehåller en hel del kalium.
Godis och snacks
Skumgodis, marmelad- och gelékonfekt är kaliumlåga alternativ. Nötter, mandel, frön, choklad, lakrits och chips innehåller mycket kalium.
Salt
Använd vanligt joderat koksalt. Undvik örtsalt och mineralsalt.




















