Näringsinnehåll i tomater
Tomater är kalorifattiga, men näringsrika. De är en bra källa till vitamin C, betakaroten och fiber. En stor tomat kan väga runt 100 gram och innehålla mindre än 20 kcal. Tomater är helt klart en matvara det bara är att frossa i! Tabellen visar rekommenderat intag av ett urval av näringsämnen, innehåll av näringsämnena i 100 g tomat (2 mellanstora tomater), samt andel av det rekommenderade intaget för de olika näringsämnena som täcks vid intag av 100 g tomat.
| Tomat 100 g | Rekommenderat intag per dag | 100 g tomat ger | Andel av rekommenderat intag (%) |
| Energi | 2 305 kcal | 18 kcal | 0,8 |
| Kolhydrat | 259–346 g | 4 g | 1,2-1,5 |
| Kalium | 3 100 mg | 244 mg | 7,9 |
| Vitamin C | 75 mg | 17 mg | 22,7 |
| Vitamin E | 8 alfa-TE | 0,7 mg | 9 |
| Folat | 400 ug | 17 ug | 4,3 |
| Fiber | 25–35 g | 1,5 g | 4,3–6 |
| Vitamin A | 700 RAE | 67 RAE | 10 |
Referensen är en kvinna mellan 18 och 30 år, stillasittande arbete och har 2-3 timmar fysisk aktivitet per vecka, dagligt energibehov på 2305 kcal.

Det gör näringsämnen i tomater
Vitamin C
Är en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot skador. Det är också viktigt för immunförsvaret, huden och för att ta upp järn från maten vi äter.
Betakaroten
Kroppen omvandlar betakaroten till vitamin A, som är viktigt för synen, immunförsvaret och huden. Betakaroten är också en antioxidant.
Fibrer
Viktigt för matsmältningen och kan bidra till att reglera blodsockernivån och kolesterolet. Fibrer ger också en mättnadskänsla.
Det är viktigt att komma ihåg att detta bara är några av fördelarna med dessa näringsämnen, och de fungerar bäst som en del av en balanserad kost.

Hur ofta bör man äta tomat?
Tomater är så näringsrika att de gärna kan ätas dagligen. Det finns ingen övre gräns, så de kan gärna användas som pålägg, snacks och i salladen samma dag.
Tomat mot hjärt- och kärlsjukdom
Ökat intag av tomater och lykopentillskott verkar förbättra olika riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom som lipider och blodtryck. Ökat intag av tomater kan därmed bidra till att reducera risken för hjärt- och kärlsjukdom.

4 myter om tomater
1. Tomater bör förvaras i kylskåpet
Mogna tomater har kort hållbarhet. Vid förvaring under 8 °C tappar tomater smak och arom, och blir snabbare mjuka. De ska alltså helst inte förvaras i kylskåp.
Myt 2: Tomater har ett högt innehåll av socker
Tomat har ett lågt innehåll av kolhydrat generellt. Per 100 gram tomat är det 4 g kolhydrat, varav 2,5 g socker och 1,5 g fiber, detta ger lite kolhydrat och energi.
Myt 3: Körsbärstomater är kaloririka
Då körsbärstomaterna är så söta tror många att de är kaloririka och att man inte borde äta för många. Körsbärstomater är tvärtom något vi bör äta mer av. De bidrar med vitaminer, antioxidanter och fiber och ganska lite energi. De ger endast 1 kcal per 100 gram, vilket är försvinnande lite jämfört med ett dagsbehov för en kvinna, vilket kan ligga runt 2300 kcal dagligen.
Myt 4: Tomater är en grönsak
Tomater är faktiskt en frukt, men eftersom den inte smakar så sött och eftersom vi använder den som en grönsak i sallader till exempel., så tänker många på tomater som en grönsak. Det spelar inte så stor roll om det är en frukt eller en grönsak, för studier visar att ett ökat intag av frukt, grönsaker och bär är hälsofrämjande. Det betyder att vi bör öka intaget av både frukt och grönt. Tomater har en låg energitäthet med lågt innehåll av kolhydrat jämfört med mycket annan frukt, så den kan gärna knapras i stora mängder.




















