Gult och glatt: Bjud på härlig mat i påsk!

Hylla solens strålar med mat i alla nyanser av solens färg: gult! Mangotartar, syrligt gul morotssoppa, marinerade ägg på grönbete…och sist men inte minst: saffrans– och passionsfruktkräm i frysta chokladformar​. På kuppen får du garanterat påsk-feeling!

Hylla solens strålar med mat i alla nyanser av solens färg: gult! Mangotartar, syrligt gul morotssoppa, marinerade ägg på grönbete och sist men inte minst: saffrans– och passionsfruktkräm i frysta chokladformar​. På kuppen får du garanterat påsk-feeling!

Text: Cecilia Davidsson Foto: Eva Hildén

Mangotartar i hjärtbladssallad

Sött, syrligt och hett är smaker som gifter sig här! Byt ut hasselnötterna mot andra nötter som finns i skafferiet om så önskas: cashew, mandel, jordnötter… Eller välj pumpafrön för en nötfri variant! Det är även gott att röra ner finhackad avokado.

10 st
1 mango
3 cm färsk gurkmeja
1⁄2 gul chili
1⁄2 gul paprika
1⁄2 dl rostade hasselnötter, utan skal
1⁄2 citron, juice och finrivet skal 1⁄2 tsk örtsalt
1 tsk avokadoolja eller olivolja
Till servering
hyvlad vattenmelonrättika
1 tsk olivolja
1 nypa havssalt
10 blad av hjärtbladssallad
1⁄2 dl cashewyoghurt
2 tsk finriven ingefära
1 tsk bjäst
daikonkrasse eller liknande

Gör såhär:

  1. Skala och skär mangon i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka gurkmeja. Finhacka chili, paprika och hasselnötter.
  3. Blanda samman allt i en stor bunke. Tillsätt citronjuice och citronskal, örtsalt och avokadoolja.
  4. Rör runt så att alla smaker blandas. Ställ svalt till servering.
  5. Hyvla rättikan och marinera den med olivolja och havssalt i några minuter tills den mjuknar.
  6. Blanda riven ingefära och näringsjäst med cashew- yoghurt.
  7. Fördela ut hjärtbladssallad på ett stort fat. Placera rättikan i bladet och därefter en stor sked mangotartar.
  8. Toppa med cashewyoghurt och daikonkrasse.

Per st: 62 kcal, 1 g protein, 4 g fett, 5 g kolhydrater, 1 g fibrer.

Saffransmarinerade ägg på grönbete

Gröngula skott, krämiga ägg och ett smakrikt smul passar perfekt på påskbuffén, eller som tillbehör till en god soppa.

Bjud på glatt gul mat i påsk!

6 portioner
6 ägg
½ g saffran
2 msk rårisvinäger
1 nypa cayenne
½ msk näringsjäst
½ msk tamari
2 msk grönt jasminte
1/3 tsk björksocker
Till servering
50 g gula mangoldskott eller andra skott

Gult smul:
2 dl oskalade sesamfrön
1 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 tsk rostad sesamolja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk mald gurkmeja
3 cm färsk gurkmeja, skalad och finriven

Gör såhär:

  1. Koka upp vatten och lägg i äggen. Koka i 4–5 minuter beroende på storlek. Skölj i kallt vatten.
  2. Blanda saffran, rårisvin­äger, cayenne, näringsjäst, tamari, te och björksocker i en plastpåse. Massera påsen något så att alla ingredienser blandar sig.
  3. Skala äggen och lägg dem i påsen. Förslut med en påsklämma och lägg in i kylen, ca 1 dygn. Vänd gärna på påsen vid tillfälle.
  4. Sprid ut mangoldskotten på ett stort fat. Rulla äggen i det gula smulet och dela dem på mitten.
  5. Sätt ugnen på 150 grader.
  6. Gult smul: Vänd runt samtliga ingredienser i en bunke så att smakerna blandar sig med flingor och frön.
  7. Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 25 minuter tills kokosen fått fin färg och smulet torkat.
  8. Låt svalna och förvara därefter i en tättslutande glasburk. Perfekt att toppa sallad, soppa, nudlar eller omelett med.

Per portion: 236 kcal, 12 g protein, 20 g fett, 2 g kolhydrater, 2 g fibrer.

Syrligt gul morotssoppa

Den gula moroten är lite mildare i smaken och ger denna soppa dess vackra färg och goda smak. Du kan självklart använda orange morötter istället.

Bjud på glatt gul mat i påsk!

4 portioner
700 gul morot, eller sötpotatis, kålrot och rotselleri
1 citrongräs
1 gul lök
4 cm färsk ingefära
½ gul chili
1 msk rostad sesamolja
1 msk kokosolja
1 liter vatten
1–2 msk grönsaksbuljong
3 st torkade limeblad
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
3 dl kokosmjölk
½–1 lime, juice och finrivet skal
1 tsk örtsalt
Till servering
1 dl kimchi, t ex från Tistelvind
1 dl kokosyoghurt
gult sesamsmul (från äggreceptet!)
groddar

Gör såhär:

  1. Tvätta morötterna och skär ner dem i stora bitar.
  2. Banka på citrongräset med knivskaftet. Skala och hacka lök och ingefära samt hacka chilin.
  3. Hetta upp oljorna i en stor kastrull. Tillsätt morot, citrongräs, lök, ingefära och chili, sänk värmen och rör runt. Efter några minuter: tillsätt vatten, buljong och limeblad.
  4. Koka upp under lock och sjud i ca 25 minuter tills morötterna mjuknat.
  5. Dra av från värmen. Lyft ur citrongräset samt lime­bladen om du hittar dem, med en tång.
  6. Mixa soppan slät i en blender tillsammans med kardemumma, kokosmjölk, limejuice och -skal (tillsätt hälften och smaka av, ha i mer om så önskas). Smaka av soppan med örtsalt.

Per portion: 370 kcal, 5 g protein, 29 g fett, 21 g kolhydrater, 7 g fibrer.

Saffrans– och passionsfruktkräm i frysta chokladformar​

Saffran och passionsfrukt är underbart goda råvaror som passar varandra smakmässigt och lyser upp påskbordet med sin härligt knallgulla färg! 

Bjud på glatt gul mat i påsk!

8–10 st

Chokladformar:
8 medjooldadlar, utan kärna​
½ dl mandelsmör (kan bytas ut mot jordnötssmör, tahini eller hasselnötssmör)
1 dl kokosflingor
1/3 dl rå kakaopulver
1 nypa havssalt
2 krm vaniljpulver
2 msk rumsvarm kokosolja

Saffrans- och passionsfruktkräm:
2 ½ dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar
1 ½ dl kokosmjölk
1 ½ msk björksocker
1 msk honung
1–2 msk citronjuice
2 msk passionsfruktspulver, finns hos hälsokosten, eller 1 hel passionsfrukt
¼ g saffran
1 nypa havssalt
1 krm vaniljpulver

Gör såhär:

  1. Mixa dadlar, mandelsmör, kokosflingor, kakao, havssalt, vanilj och kokosolja i en matberedare till en kaksmet. 
  2. Använd små kakformar, här har en variant i silikon som rymmer ca 1 msk använts. Forma kaksmeten till små bollar och tryck ut dem i formarna. Ställ in i frysen till servering.
  3. Kräm: Skölj cashewnötterna och mixa dem med övriga ingredienser i en blender till en slät kräm.
  4. Smaka av och fyll därefter upp krämen i en sprits­påse och lägg in i kylen.
  5. Ta ut formarna från frysen och dra av silikonformen, om du använt sådana. Spritsa i krämen och toppa med färsk passionsfrukt (1 frukt) och torkade ringblommor. Bjud med en gång, blir chokladformen för varm så smälter den nämligen ihop.

Per st (beräknat på 10 st): 370 kcal, 5 g protein, 29 g fett, 21 g kolhydrater, 7 g fibrer.

​​


Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons