Av: Nadia Matthiasen
Foto: Columbus Leth
Svampsoppa med timjankrutonger, 4 portioner
Du behöver:
600 g svamp
30 g smör
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin/matlagningsvin
½ dl sherry (kan uteslutas)
2-3 kvistar timjan
8 dl grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde
1-2 tsk balsamico
Ev färsk timjan till dekoration
Salt, peppar
Timjankrutonger:
2 skivor ljust bröd
2 msk olivolja
3-4 kvistar timjan
Salt, peppar
Gör så här:
- Riv brödet i små bitar och vänd runt dem med olivolja, timjanblad, salt och peppar. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper, rosta dem i ugnen på 200 grader varmluft i ca 10 minuter tills de är krispiga och gyllene.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skär de större svamparna i mindre bitar. Fräs svampen i smör i en panna tills fukten kokar bort och den tar färg. Lägg eventuellt lite extra smör i pannan, tillsätt lök och vitlök och fortsätt fräsa tills löken är klar.
- Tillsätt vitt vin och sherry, koka upp kastrullen och låt puttra tills nästan all fukt har kokat bort. Tillsätt timjanblad och kycklingfond, koka upp grytan och låt puttra i 10 minuter.
- Tillsätt grädde, blanda soppan och häll tillbaka den i grytan. Smaksätt med balsamvinäger, salt och peppar.
- Skumma eventuellt soppan med en stavmixer vid servering och häll upp den i djupa tallrikar. Garnera med krossade timjankrutonger, timjan och nymalen peppar.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-

Foto: Eva Hildén
Saffranstabbouli med blomkål och granatäpple
-

Foto: Eva Hildén
Smördegsinbakat äppelknyte
-

Foto: Eva Hildén
Rotfruktsgryta med citrongräs och kokosyoghurt
-

Foto: Eva Hildén
Chokladkakor med rödbeta och havssalt
-

Foto: Eva Hildén
Morotsbiffar med tofu och gochujang
-

Foto: Chris Tonnesen
Enkel spaghetti med zucchini, basilika och chili




















