Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Grillad ananas
4 portioner
1 ananas
2 dl riven kokos
1 kruka basilika, ca 20 g
1/3 dl björksocker
1 lime, juice och zest
1 nypa havssalt
Till servering:
2 dl kokosyoghurt
Gör så här:
- Skär ananasen i klyftor. Blasten kan vara kvar och användas att hålla i och enkelt vända runt dem.
- Pensla dem lätt med lite olivolja eller smör.
- Grilla ananasen långsamt på glödens eftervärme.
- Mixa samtliga ingredienser till basilikasmulet i en matberedare. Lägg ut på en plåt och torka i ugnen, 50 grader varmluft, i ca 3 timmar. Smulet är gott att äta även utan att torkas, men då är det bäst att äta upp direkt. Torkat smul kan förvaras i en tätslutande burk i ca 2 veckor.
Näringsberäkning
Per portion: 272 kcal, 3 g protein, 20 g fett, 22 g kolh, 4 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, antioxidantrik Vitaminer: C, B6
Mineraler: Magnesium, kalium, fosfor
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-

Foto: Eva Hildén
Saffranstabbouli med blomkål och granatäpple
-

Foto: Eva Hildén
Smördegsinbakat äppelknyte
-

Foto: Eva Hildén
Rotfruktsgryta med citrongräs och kokosyoghurt
-

Foto: Eva Hildén
Chokladkakor med rödbeta och havssalt
-

Foto: Eva Hildén
Morotsbiffar med tofu och gochujang
-

Foto: Chris Tonnesen
Enkel spaghetti med zucchini, basilika och chili




















