Denna soppa lagar jag flera gånger varje höst när rotfrukterna är klara och proppfulla av all god fytonäring. Storleken spelar roll.
Jag har valt medelstora rotfrukter, så anpassa receptet och använd en rödbeta om den är stor. Kålroten vägde ca 150 gram. Variera rotfrukterna och byt in rotselleri eller rotpersilja till exempel.
Du behöver
4-6 portioner
2 rödbetor
2 gulbetor
2 morot
½ fänkål
1 liten kålrot
2 lök
½ vitlök
½ röd chili
1 bit ingefära
2 msk olivolja
2 msk miso, korn
1 lime, juice och zest
4 dl kokosmjölk
1 liter vatten från vattenkokaren
Tamari till avsmakning
Gör så här
- Sätt ugnen på 185 grader varmluft.
- Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Skrubba rotgrönsakerna och dela dem i stora klyftor. Dela löken, ingefäran, vitlöken och chilin. Placera samtliga råvaror på plåten och ringla över olivolja. Rosta i ugnen 35-45 minuter tills rotfrukterna mjuknat.
- Placera de rostade grönsakerna i en blenderkanna. Pressa ur vitlöksklyftorna ur skalet.
- Tillsätt hett vatten (från vattenkokaren), kokosmjölk, zest och juice från en lime samt misopasta. Mixa soppan till en slät krämig konsistens. Smaka av och tillsätt eventuellt lite tamarisoja för sälta och mer syra.
- Servera soppan direkt, toppad med tahiniyoghurt och ett gott smul, eller lite färskt grönt. Soppan håller 5 dagar i kylskåp och passar fint att frysas in.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-

Foto: Eva Hildén
Saffranstabbouli med blomkål och granatäpple
-

Foto: Eva Hildén
Smördegsinbakat äppelknyte
-

Foto: Eva Hildén
Rotfruktsgryta med citrongräs och kokosyoghurt
-

Foto: Eva Hildén
Chokladkakor med rödbeta och havssalt
-

Foto: Eva Hildén
Morotsbiffar med tofu och gochujang
-

Foto: Chris Tonnesen
Enkel spaghetti med zucchini, basilika och chili




















