Spenaten på slutet är mest där för färgens skull, soppan blir grönare och nyttigare. Broccoli innehåller sulforafan en kraftfull antioxidant och viktiga folat, kostfibrer och andra antioxidanter som karotenoider och C-vitamin, som främjar vår hälsa och även förebygger inflammatoriska sjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar.
Broccolisoppa med mandelsmör, 6 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
½ röd chili
2 msk ghee, kokosolja eller olivolja
½ dl äppelcidervinäger
1 ½ l vatten
2-3 msk buljongpulver t.ex. lantbuljong från Biofood
600 g broccoli
1 dl mandelsmör
80 g färsk spenat
Servera med
Soppsmul
Rostade mandlar
Soppsmul
2 dl kokt quinoa
½ citron, zesten
1 tsk örtsalt
2 msk sumac (säljs på hyllan med råvaror från mellanöstern i vanliga mataffärer) syrligt bär, använd blåbärspulver istället eller skippa
½ tsk svartpeppar
2 msk B-jäst
1 ½ dl broccoli, de yttersta gröna små knopparna
Gör så här
- Soppsmul: Sätt ugnen på 160 grader. Blanda samtliga ingredienser och sprid ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 20 minuter. Servera direkt som topping på din soppa.
- Soppa: Skala och hacka gul lök, vitlök, chili och ingefära.
- Hetta upp ghee i en kastrull och svetta lökblandningen på medelhög temperatur. Rör runt och när löken mjuknat tillsätt äppelcidervinäger, reducera den till hälften och fyll på med vatten och grönsaksbuljong. Koka upp och sjud i 10 minuter under lock.
- Dela broccolin i mindre bitar. Skala stammen och skär ner dem. Tillsätt broccolin till soppan och låt koka med i 5 minuter.
- Mixa soppan slät tillsammans med mandelsmör och färsk spenat.
- Servera soppan med soppsmul och rostade mandlar.




















