Bönsoppa, 4 portioner
1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl vitt vin (matlagningsvin)
1 msk örtsalt
1 l vatten
½ tsk vitpeppar
1 tsk timjan
280 g stora vita bönor (kokta)
Soppsalsa
1 ½ dl valnötter eller pecannötter, blötlagda 4 timmar
20 g basilika
20 g persilja
1 dl oliver utan kärna
½ dl B-jäst (eller parmesan)
½ citron, juice och zest
1 tsk örtsalt
1/3 tsk svartpeppar från kvarn
1 dl olivolja
Gör så här
- Soppsalsa: Använd en glasburk som minst rymmer 4 dl. Skölj nötterna, torka dem i en kökshandduk eller med hushållspapper. Hacka nötterna grovt.
- Hacka basilika, persilja och oliver utan kärna. Blanda dem i burken med nötterna. Tillsatt bjäst, citronjuice, zest, örtsalt, svartpeppar och olivolja. Rör runt.
- Smaka av med mer salt och peppar. Förslut burken och förvara den kallt. Håller minst 7 dagar i kylen
- Soppa: Hacka lök, selleri och vitlök.
- Hetta upp olivolja i en kastrull och stek lökblandningen mjuk på medelvärme. Rör om då och då.
- Tillsätt vinet och reducera det till hälften.
- Tillsätt örtsalt, vatten, vitpeppar och timjan, koka upp och sjud i 10 minuter under lock. Tillsätt bönorna och mixa till en slät krämig soppa. Smaka av med örtsalt och peppar, eventuellt olivolja.
- Servera soppan direkt med soppsalsan och ett gott bröd.




















