Ärtfalafel, 4 portioner
Falafel
175 g torkade kikärter
1 lök
4 vitlöksklyftor
2 nävar bladpersilja
1 näve mynta
1 citron
125 g ärter
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 nypa peppar
1 tsk bakpulver
3 msk vetemjöl
Olja till stekning
Dressing
1 liten vitlöksklyfta
1 näve mynta
2 dl naturell yoghurt
Citronsaft
Salt, peppar
Tillbehör
1 litet rödlök
½ gurka
2 tomater
2 nävar sallad
1 näve bladpersilja
25 g ärter
tunnbröd

Gör så här:
- Falafel: Blötlägg kikärterna i vatten över natten. Skölj och häll av kikärterna. Skala och hacka lök och vitlök.
- Plocka kryddörterna och pressa citronen. Mixa till en grov massa tillsammans med kikärterna och ärterna. Vänd ner kryddor, bakpulver och vetemjöl, och låt blandningen vila i kylen i minst 30 minuter.
- Forma till falaflar och stek dem i rikligt med olja i en stekpanna tills de är gyllene och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.
- Dressing: Skala och pressa eller riv vitlöken fint. Plocka och strimla myntan. Blanda vitlök och mynta med yoghurt och smaka av med citronsaft, socker, salt och peppar.
- Tillbehör: Skala, halvera och strimla rödlöken fint. Skär gurka och tomater i tärningar, och plocka eller strimla salladen.
- Värm tunnbröden i ugnen och fördela falafel, grönsaker och dressing på bröden.




















