Klumpen i halsen gjorde det svårt att svälja: Så blev Malin fri från besvären

Plötsligt började Malin Hylander Kjärnet få problem med att svälja. När hon sökte läkarvård blev hon ifrågasatt. Inte förrän hon började träna med det lilla redskapet IQoro blev hon frisk.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Jenny Olsson

Malin har alltid ogillat att svälja tabletter.

Så plötsligt en dag för cirka tio år sedan, när hon skulle ta en huvudvärkstablett, sa det stopp. Tabletten fastnade i halsen på henne och hon fick inte bort den.

— Det gick så långt att jag till och med försökte få bort tabletten med en tops. Jag petade nere i halsen för att få ner den, säger Malin.

Malin Hylander Kjärnet
Ålder
: 38 år.
Bor: Ljusdal.
Familj: Man och två barn.
Gör: Förskolekock.

Men det hjälpte inte, inget hon gjorde fick bort känslan av att hon hade en stor klump i halsen. När hon besökte akuten undersöktes hennes svalg och sedan fick hon slemlösande medicin och blev hemskickad.

— Men det blev bara värre efter det. Efter ett tag gick jag till doktorn igen och det bestämdes att jag skulle få en kontraströntgen.

Läkarna hittade ingen orsak till klumpen i halsen

Medan hon röntgades kunde hon se på en skärm hur tabletten hon svalde gled ner genom strupen utan minsta problem.

— Jag såg själv att tabletten inte fastnade i min hals, men den obehagliga känslan var kvar. Det kändes inte alls bra. Problemet försvann ju inte!

Nästa steg blev att undersöka Malins näsa med en kamera, men när inget syntes där började Malin uppleva det som att läkarna hon skulle få hjälp av istället blev irriterade på henne.

Ingen lyssnade på att hon besvärades av sura uppstötningar och halsbränna och att paniken inom henne växte när hon skulle svälja mat och dryck. Det kändes hela tiden som att något satt fast i hennes strupe.

— Läkarna sa att de inte kunde göra mer för mig, men jag fick i alla fall en remiss till Tal- och sväljkliniken i Hudiksvall och där fick jag träffa Mary Hägg.

Mary Hägg är forskaren bakom IQoro. Foto: Rizwan Wikholm

Hade drabbats av diafragmabråck

Nu gjordes en grundlig undersökning av Malins problem och det kom fram att hon led av mellangärdesbråck, eller diafragmabråck.

— Äntligen fick jag veta vad det handlade om och så fick jag börja träna med IQoro. Efter ungefär tre månader lugnade mina sväljproblem ner sig. Sedan fick jag komma tillbaka till Mary för att testas, och då kunde hon se att mina muskler hade stärkts.

LÄS ÄVEN: Träna bort halsbränna och sväljsvårigheter – 90 sekunder om dagen räcker

Efter totalt sex månaders övningar med IQoro var Malin frisk, besvären var helt borta.

— Jag kunde knappt tro att det var sant. Men så var det och det jag hade gjort var att träna tre gånger per dag i tio sekunders intervaller. Jag var väldigt noga med övningarna och schemalade dem.

Klumpkänslan i halsen ville inte ge med sig. Hos doktorn fick hon ingen hjälp, men en liten träningsmanick blev räddningen. Foto: Jenny Olsson

Första övningspasset gjorde Malin före frukosten, det andra före lunch och det tredje tiosekunderspasset skedde innan middagen på kvällen. På köpet blev hon av också med halsbrännan och de sura uppstötningarna.

— När jag blev gravid år 2014 började jag få halsbränna igen, men då visste jag ju vad jag skulle göra. Jag letade fram min IQoro igen, började träna och så blev jag frisk.

Att träna med IQoro tycker Malin är väldigt enkelt.

— Det är bara att placera redskapet framför tänderna, spänna ihop läpparna och dra rakt ut med ena handen.

Malins 3 insikter:

  • Att man inte ska ge sig förrän man får hjälp.
  • Att det är viktigt att ge träningen en chans.
  • Att det kan vara bra att prova på att göra en förändring som man själv styr över.