Evelyns höga kolesterol blev en väckarklocka — skapar enkla recept för hälsosamma måltider

När Evelyn Björk fick diagnosen högt kolesterol blev kostvalen en hälsofråga. När hon insåg att hon inte var ensam om detta dilemma blev det starten på plattformen LowChole, en plattform för kolesterolvänliga recept.

"Vi ville skapa något som inte bara handlade om att förbjuda livsmedel utan i stället erbjuda konkreta, goda alternativ som alla i familjen kan njuta av", säger Evelyn. Foto: Evelyn Björk

När Evelyn Björk, en av grundarna av LowChole, fick diagnosen högt kolesterol, var det en väckarklocka. Plötsligt blev kostvalen en fråga om liv och hälsa. Men hon insåg också att det inte bara var hon själv som kämpade med detta dilemma — många andra ställdes inför samma fråga: Vad ska vi äta för att
leva hälsosamt utan att det känns krångligt?

Den insikten, tillsammans med hennes egen frustration över att inte hitta konkreta och inspirerande recept, blev starten för LowChole. Med hjälp av en vän med medicinsk bakgrund och en webbutvecklare satte de ihop en plattform som gör det enkelt att laga hälsosamma måltider, oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock.

Läs även: Anette drabbades av njursvikt – skrev kokbok: ”Det går att äta njurvänligt och njutningsfullt”

— Jag vet hur det känns att stå där i mataffären och fundera på vad som verkligen är bra för mig. Vi ville skapa något som inte bara handlade om att förbjuda livsmedel utan i stället erbjuda konkreta, goda alternativ som alla i familjen kan njuta av, säger Evelyn.

Över 100 dietistgranskade recept

Idag har LowChole hjälpt många människor att hitta enkla, hälsosamma och hjärtvänliga måltider. Plattformen erbjuder över 100 dietistgranskade recept, och med 20 nya rätter varje månad får användarna kontinuerlig inspiration för sina matval.

Läs även: Så minskar du matsvinnet i skafferiet – expertens bästa tips

Dessutom slipper du fundera på vad som är bra eller dåligt — dietisten har redan gjort det åt dig. Du behöver bara följa recepten och njuta av maten. Allt är noggrant utvalt för att passa både smak och hälsa, och de familjevänliga recepten gör det lätt att laga en måltid som alla kan uppskatta.

Mer en passion än en tjänst

För att göra det ännu mer motiverande och inspirerande har LowChole utvecklat ett belöningssystem som gör det roligare att hålla fast vid dina nya livsstilsförändringar. Varje gång du lagar ett nytt recept samlar du virtuella medaljer och belöningar, vilket ger en extra drivkraft att fortsätta göra hälsosamma val. Det blir både roligt och belönande att följa dina nya vanor, och du får en positiv bekräftelse varje gång du lagar en god och hälsosam måltid.

För Evelyn och de andra grundarna är LowChole inte bara en tjänst — det är en passion. En passion som grundar sig i Evalyns egen erfarenhet av att navigera genom en djungel av kostråd för att hitta en lösning som verkligen fungerar.

Läs även: Därför är tomater så nyttiga: Näringsinnehåll och hälsofördelar

Och för många av användarna har LowChole blivit mer än bara ett hjälpmedel i köket — det har blivit en livsstilsförändring som gör det både lättare och roligare att leva hälsosamt. ■

Sötpotatisburgare med avokadokräm och skivade rädisor

Denna smakrika och mättande rätt är klar på bara 30 minuter och passar perfekt för både vardag och helg.

Ingredienser för 2 personer:
1 stor sötpotatis
1/2 röd lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl kokta svarta bönor, mosade
1 dl havregryn
1 msk majsstärkelse
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
salt och peppar efter smak
olivolja för stekning
Avokadokräm
1 mogen avokado
1 msk limejuice
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt, peppar
Topping
5 rädisor, skivade

Gör såhär:
Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka tills den är mjuk, cirka 10-15 minuter. Mosa sedan sötpotatisen i en stor skål. Tillsätt den finhackade rödlöken, vitlöken, mosade svarta bönor, havregryn, majsstärkelse, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar i skålen med sötpotatisen. Blanda väl tills allt är jämnt fördelat. Forma blandningen till burgare. Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt lite olivolja. Stek burgarna i cirka 4-5 minuter på varje sida, eller tills de är gyllenbruna och krispiga.

Avokadokräm: Dela avokadon och ta bort kärnan. Gröp ur köttet och lägg det i en skål. Tillsätt limejuice, vitlök, salt och peppar. Mosa avokadon med en gaffel tills du får en krämig konsistens. Förbered rädisorna: Skiva rädisorna tunt. Lägg en sötpotatisburgare på en tallrik. Toppa med en generös sked av avokadokräm. Lägg några skivade rädisor på toppen. Servera med valfritt tillbehör, exempelvis en fräsch sallad eller ugnsbakade sötpotatispommes.

Kikärtsbröd

Kikärtsbröd är mjuka och näringsrika bullar med en hint av sirap och rapsolja, toppade med krispiga pumpakärnor. Perfekt till frukost eller fika!

Ingredienser för 12 bullar:
4 1/2 dl vatten
en burk kokta kikärter
en påse torrjäst
6 dl vetemjöl special
6 dl dinkelsikt eller rågsikt
1 1/2-2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk sirap
ägg
pumpakärnor

Gör såhär:
Skölj kikärterna och mixa med hälften av vattnet till en slät smet, tillsätt resten av vattnet. Blanda torrjäst med vetemjöl och rågsikt eller dinkelsikt i en stor bunke och låt stå i ca 10 minuter. Värm degvätskan (de mixade kikärterna + vatten) i en kastrull till 39 grader och häll över mjölet, tillsätt salt, rapsolja och sirap och arbeta ihop till en deg. Strö lite mjöl över och låt jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter. Stjälp upp degen på en bänk/bakbord med lite mjöl, knåda lätt och dela i två delar och sedan varje del i sex bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pumpakärnor. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, låt svalna på galler.

Varm rotfruktssallad med svarta bönor & vitost

En värmande rotfruktssallad med rostade morötter, palsternacka och kålrot, tillsammans med svarta bönor och grönkål – en smakrik och näringsrik rätt.

Ingredienser för 2 personer:
2 portioner
2 st morötter
1 st palsternackor
en bit kålrot
1 rödlök
1 msk olivolja
1 tsk honung
1 tsk torkad timjan
flingsalt
1 dl svarta bönor, sköljda
1 påse sallad (jag använde finbladig grönkål), sköljd
50 g vitost 10%
svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär morötter, palsternacka och kålrot i stavar, lägg på en plåt. Skala och dela rödlöken i klyftor lägg på plåten. Ringla över olja, honung och smaksätt med timjan och flingsalt. Rör om så allt blandas. Rosta mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter, tag ut och tillsätt bönor och sallad. Blanda allt och lägg över på ett stort fat. Smula över vitost, smaksätt med svartpeppar och eventuellt mer flingsalt. Servera direkt.

Vill du ha fler kolesterolvänliga recept?

På lowchole.se finns dietistgranskade recept och praktiska kostråd. Som läsare av Hälsa får du just nu 50 % rabatt och betalar 39 kronor för en månadsprenumeration i stället för ordinarie 79 kronor. Använd koden ”halsa25”. Koden gäller t o m 24 december 2025.


Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons