“Jag har inte tid att ha ont” – så behandlar Christina Schollin, 83, sin artros digitalt

En av alla de cirka en miljon svenskar som lever med folksjukdomen artros är skådespelerskan Christina Schollin, 83. När hon besökte Gotland under Ingmar Bergman-veckan sommaren 2019 vred hon sitt knä när hon skulle gå ur bilen och skrek av smärta.

Denna artikel är ett annonssamarbete med Joint Academy

– Knät låste sig och jag fick ledas in till Ingmar Bergmans hus, där jag kunde låna en käpp. Det var en fruktansvärd smärta och jag fick åka tillbaka till Stockholm i rullstol, säger Christina Schollin.

Även innan denna incident hade Christina tampats med smärta, då hon hade svårigheter att gå i trappor och att gå längre sträckor utan att få ont. I början av 2021 fick hon diagnosen artros i båda sina knän och för att kunna bibehålla en god livskvalitet beslutade hon sig för att söka hjälp för sina besvär – hjälp i form av Joint Academy, den digitala kliniken för artros och kronisk ledsmärta. Enligt Håkan Nero, med dr., leg. fysioterapeut och ansvarig för forskning på Joint Academy, är beteendeförändring en viktig del av en lyckad artrosbehandling:

– Att leva med en kronisk sjukdom som artros är krävande. Många behöver stöttning för att komma igång med rörelse och börja lita på sin kropp igen. Likaså kan man behöva hjälp med strategier för att bibehålla en beteendeförändring och att sätta upp rimliga mål. Sjukvården måste möta patienterna där de befinner sig och erbjuda smidiga lösningar. Digital behandling har visat sig fungera för många och programmet är enkelt och samtidigt effektivt, säger Håkan Nero. 

Behandla din artros några minuter om dagen: “Det bästa med behandlingen är att den anpassar sig efter mitt liv”

Via appen får hon dagliga övningar som tar 5-10 minuter att utföra.

Digital artrosbehandling – men med personlig fysioterapeut

När Christina påbörjade digital artrosbehandling via Joint Academy kopplades hon samman med en personlig fysioterapeut, som gav henne ett individuellt anpassat behandlingsprogram med dagliga övningar som tar 5-10 minuter att utföra. Samma fysioterapeut följer henne under behandlingens gång, vilket möjliggör en tät dialog om både smärtnivåer och de olika övningar som ska genomföras.

– Jag tycker det är fantastiskt att ha min egen personliga fysioterapeut och att ha regelbunden kontakt med henne. Hon motiverar mig och jag ställer frågor till henne, både via chatt och telefon, om jag till exempel har svårigheter med vissa övningar, förklarar Christina.  

Tillsammans med sin man Hans Wahlgren bor Christina halva året i sitt hus i Spanien. Det enda hon behöver göra är att ta med sin mobiltelefon med Joint Academys app och göra övningarna därifrån. Genom att inte behöva passa någon tid eller befinna sig på en bestämd plats passar den digitala behandlingen Christinas aktiva liv, då hon kan göra övningarna när- och var som helst.

– Det är perfekt för mig att kunna göra övningarna här hemma på Värmdö, men även när vi är i Málaga. Jag har ofta ganska ont om tid och uppskattar att jag kan göra övningarna när jag vill. Det är det jag älskar med behandlingen: att den anpassar sig efter mitt liv och inte tvärtom, menar Christina.

Mindre smärta leder till ökad livskvalitet

Innan hon påbörjade digital behandling fick Christina ofta ont av att gå i trappor och in och ut ur bilen. Men med hjälp av digital behandling och dagliga övningar kan hon idag nästan gå obehindrat. Christina vill leva fullt ut och inte begränsas av sin artros:

– Jag har inte tid att ha ont. Det är aldrig för sent att förverkliga sina drömmar och med allt jag har framför mig finns det inte på kartan att jag ska ha ont. Jag ska nämligen stå på scen igen och det är jag oerhört glad för, avslutar Christina Schollin.

Ladda ned appen här! Patientavgift 0 kronor.