Orka mer i vardagen – med en bra livsstil och rätt vitaminer

Vad man ska äta och hur man ska leva för att hjärnan ska må så bra som möjligt divideras det om, men att en hälsosam livsstil och en varierad kost är bra kan nog alla enas om. Men vad innebär det egentligen?

Av: ANNONS FRÅN BETHOVER  

Träning för kropp och knopp

Att röra på sig är bra för hela kroppen, såväl psykiskt som fysiskt, och vi rekommenderas att vara fysiskt aktiva i minst 30 minuter varje dag.

Det sägs bland annat att de som sitter stilla mycket löper högre risk att få depression och ångest. Idag har många stillasittande jobb, men det går att röra på sig ändå. Att till exempel ställa sig upp en gång i halvtimmen, eller ta en promenad på lunchen kan göra stor skillnad.

Men det är inte bara kroppen som mår bra av rörelse – det gör även knoppen. Motion minskar nämligen mängden stresshormoner och ökar mängden endorfiner. När vi tränar stimuleras också bildandet av nya nervceller i hjärnan, och skyddar de som redan finns. De hjälper oss att reagera och kopplar snabbare vid olika intryck. Träning kan också bidra till att du får en bra mental prestationsförmåga med bättre minne, inlärningsförmåga, problemlösning och koncentration.

Ge hjärnan en paus

På tal om koncentration – visste du att du kan träna upp din koncentrationsförmåga, något vissa menar kommer vara hårdvaluta i framtiden?

Idag överöses våra hjärnor med olika intryck och vi kan behöva hjälpa den att få en paus ibland. För bara 25 år sedan kom detta mer naturligt i vår vardag. Vi väntade till exempel på bussen utan någon mobil att lägga vår uppmärksamhet på och kunde känna oss lediga när vi var hemma utan jobbmejlen ständigt närvarande i mobilen.

Dagens distraktioner är många och scrollandet i mobilen är kanske den mest tillgängliga. Visst kan det vara skönt att scrolla men det kan också få oss att tappa fokus från vad vi håller på med. Det går dock att träna upp koncentrationen. Lägga bort telefonen och låt dig istället uppslukas av en bra bok, ta en kopp kaffe i naturens tystnad, eller varför inte bjuda in en någon på en härlig spelkväll.

Förutom att vila hjärnan under dagen är förstås även sömnen viktig för hjärnans återhämtning då det är under tiden vi sover som hjärnan sorterar dagens information.

5 tips för ökad mental prestationsförmåga

  1. Håll ditt blodsocker jämnt under dagen.
  2. Drick vatten för att undvika vätskeförlust.
  3. Ät en varierad och mångsidig kost.
  4. Rör på dig minst 30 minuter om dagen.
  5. Ta mentala pauser då och då.
Att ta mentala pauser då och då är bra hjärnan.

Viktiga vitaminer för hjärnan

Hjärnan jobbar hårt hela dygnet runt och behöver näring och vitaminer för att fungera som den ska för en god mental prestationsförmåga, både på jobbet och på fritiden. B-vitaminer är särskilt viktiga för hjärnan. De kan dock inte skapas av kroppen och måste därför intas via maten eller kosttillskott. Men vilka funktioner har de?

Vitamin B1 hjälper till exempel nervsystemet att fungera normalt och våra celler att bryta ner kolhydrater till glukos som omvandlas till energi. Vitamin B5 är känd för att vara bra för huden, men är också av vikt för kroppens energiomsättning och bidrar till normal mental prestationsförmåga.

Vitaminen som brukar kallas för hjärnans viktigaste är B12. Den hjälper hjärnan och övriga nervsystemet att fungera och bidrar till minskad trötthet och utmattning – vilket märkbart kan påverka din vardag.

B12 finns främst i animaliska produkter vilket gör att den som äter en vegansk eller vegetarisk kost löper större risk för brist på vitaminet. De över 65 år har också ökad risk för B12-brist till följd av att det absorberas dåligt i kroppen eller en för ensidig kost.

För att säkerställa att man får i sig sitt dagliga behov av de viktiga ämnena är det viktigt med en allsidig kost, men har du svårt att få i dig alla viktiga vitaminer kan du komplettera med ett kosttillskott, så att du orkar vara ditt bästa jag i vår.

För att säkerställa att man får i sig sitt dagliga behov av de viktiga ämnena är det viktigt med en allsidig kost.

Multivitamin för hjärnan

Bethover Brain är en liten och god citrussmakande multivitamin speciellt utvecklad för hjärnan och innehåller vitamin B1, pantotensyra (vitamin B5), vitamin B12, vitamin C och vitamin E. Vitaminer B1 och B12 bidrar till nervsystemets normala funktion och normal psykologisk funktion. Pantotensyra (vitamin B5) bidrar till normal mental prestationsförmåga. Vitaminer B12 och C samt pantotensyra bidrar till att minska trötthet och utmattning.

Bethover Brain är perfekt för den som vill ta en multivitamin för hjärnan och bidra till mental prestationsförmåga och nervsystemets normala funktion. Tabletterna kan du suga eller tugga på, alternativt svälja hel.

Bethover har även flera produkter som innehåller B12 och andra vitaminer som är betydande för hjärnan.

Produkterna går att köpa på Apoteket AB, DOZ Apotek, Kronans Apotek, Apotea.se, Apotekhjärtat.se och Apohem.se

Just nu: Få 25% rabatt på Bethovers produkter på DOZ Apotek med koden “Bethover25“.*

Klicka här för att köpa Bethovers produkter.

Rabattkoden “Bethover25” gäller både online och i butik mellan den 1:a och 30:e april 2024. Koden gäller på ordinarie priser och går inte att kombinera med andra erbjudanden.

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.

Om Bethover

Bethover är ett finskt varumärke och en del av Verman Sverige AB som har funnits i över 30 år. I deras sortiment på den svenska marknaden ingår Bethover Brain, Bethover B12 och Bethover Mind.

Läs mer på: www.bethover.se
E-post: info@verman.se
Telefon: 031-785 19 30