Helgmat från Bella Italia!

Italien, detta kulinariska matmecka med syndigt god pasta, risotto med tonvis av parmesan och gräddiga desserter. Hur skulle dessa kända rätter kunna göras på ett alternativt sätt: grönt, näringsrikt, hälsosamt och glutenfritt? 
Vi har testlagat, och resultatet blev... molto bene!​

Helgmat från Bella Italia!
En "otto" utan ris – men med desto mer godsaker i form av solrosfrön, sparris och blekselleri – är perfekt mat att njuta av under en lång och skön helg.

Rotsellericarpaccio​

Rotselleri är en riktigt användbar rotgrönsak! Den passar  bra att användas i soppa, röra eller som här lagas hel och serveras med smakrik topping. Denna rätt är perfekt som förrätt eller som del av en smakrik buffé. Rotsellerin är rik på bland annat vitamin K och det är en fördel att äta den tillsammans med fett.

 

4 portioner

300 g rotselleri

1 msk balsamvinäger

1 vitlöksklyfta

1 tsk rökigt paprikapulver

½ tsk örtsalt

1 msk olivolja

Till servering

60 g kapris, stekt i olivolja

20 gram rucola

Sätt ugnen på 160 grader.

Skala rotsellerin. Lägg den i en ugnsfast form och baka den mitt i ugnen i 1 timma.

Rör samman balsamvinäger, pressad vitlök, paprikapulver, örtsalt och oliv­olja i en skål.

Stek kaprisen i olivolja på medelhög värme tills den blir frasig på utsidan.

Använd en mandolin för att skära rotsellerin, cirka 3 mm tjocka skivor. Lägg ut dem på en plåt eller ett vackert fat. Pensla rotsellerin med balsamvinägerdressing, toppa med rucola och kapris.

 

 En "otto" av solrosfrön​

För några år sedan var jag i Köpenhamn på en "finkrog" och åt då en rätt tillagad av just solrosfrön. Jag anade dock att fröna ej var blötlagda före tillagning, då de hade en viss hårdhet i sig. När jag väl kom hem så började jag experimentera och här har ni en del av resultatet!  

4 portioner

4 dl solrosfrön, blötlagda 8 timmar

1 lök

1 vitlök

1 blekselleri

2 msk olivolja

3 dl vitt vin

4 dl vatten

1 msk grönsaksbuljong

½ tsk svartpeppar från kvarn

2 msk b-jäst 

4 soltorkade tomater

25 g spenat

1 msk ghee eller olivolja

100 g sparris

2 msk gräslök, finhackad

Skölj solrosfröna och låt dem rinna av i en sil.

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka sellerin.

Hetta upp olivolja i en kastrull, tillsätt lök, vitlök och selleri, sänk värmen och tillaga blandningen under omrörning tills de mjuknat något.

Tillsätt vinet och låt det koka upp, sjud blandningen tills vinet reducerats till hälften.

Häll i vatten, buljong, svartpeppar, b-jäst och solrosfröna. Koka upp och sjud i 10 minuter på medelhög värme.

Smaka av och rör till sist i soltorkade tomater och färsk spenat.

Skär sparrisen i mindre bitar. Stek den mjuk i ghee, salta och peppra.

Toppa din "otto" med krispig sparris och hackad gräslök.

 

Uppiggande chokladtiramisu

En annorlunda variant av den populära italienska desserten, som vanligtvis består av kaffeindränkt sockerkaka, amarettolikör, en mascarponekräm och kakao. Den är mäktig både i smak och mättnad då den innehåller mycket nötter. Det är de som står för textur, smak och fyllighet.

 

8 st små dessertglas

"Kak"smul:

2 ½ dl valnötter

8 medjooldadlar, utan kärna

½ dl espressokaffe, eller 1 msk espresso snabbkaffe

1 tsk vanilj

1 nypa havssalt

ev 1-2 msk cognac, optimalt

 

Chokladmousse:

2 dl valnötter, blötlagda 4 timmar

2 dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar

6 medjooldadlar utan kärna

1 dl mandelmjölk

3 msk kakao raw

2 tsk espresso snabb

1 tsk vanilj

1 nypa havssalt

 

Vaniljkräm:

¾ dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar

¾ dl mandelmjölk

3 msk kokosolja, mjukt

1 ½ msk lönnsirap

¾ tsk vanilj

1 nypa havssalt

 

Till servering:

Kakaonibs

Kakaopulver

 

Använd en matberedare för att mixa samtliga ingredienser till kaksmulet. Om du vill ha ditt smul fuktigt så kan du fördela det i 8 glas. Eller lägg det på en plåt och torka i ugn, 50 grader i 2 timmar, då får smulet aningens mer krispighet och det blir lite mer smakintensivt.

Skölj nötterna till chokladmoussen och häll dem i en mixerkanna tillsammans med dadlar, mandelmjölk, kakao, espressokaffe, vaniljpulver och havssalt. Mixa till en helt slät chokladkräm. Det tar en liten stund. Använd en stöt om du har till din blender, eller en slickekpott för att dra ner smeten från kanterna. Smaka av chokladmoussen och fyll upp i en spritspåse, om du har. Förvara svalt tills du ska montera din dessert.

Mixa samtliga ingredienser till vaniljkrämen i en blender. Smaka av och förvara svalt till montering.

Fördela alltihop i glas eller koppar att servera ur. Börja med kaksmulet i botten, därefter chokladmousse, vaniljkräm och pudra därefter med kakao och toppa med kakaonibs. Ställ kallt. 

 

Tips! Chokladmoussen går utmärkt att tillaga dagen före, den blir bara godare.

 

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!