Lyxig hummuspizza på 20 minuter
Vad sägs om en vårlig, grön pizza med sparris, örtolja och citron? Den här vegetariska favoriten passar hela familjen. Dessutom går den snabbt att slänga ihop! Johanna och Caroline, författarna till boken "Dietistens val" som vi skrev om i Hälsa nr 3, bjuder på ett av deras favoritrecept.

Recept & beskrivning: Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Välj mellan "the easy way" – med färdig pizzadeg och hummus – eller gör den hela vägen från grunden. Snabbvarianten står på bordet inom 20 minuter!
Grön ärtpizza med sparris, örtolja och citron, för två:
Easy way:
Ingredienser:
1 pkt kyld pizzadeg
1 burk kyld hummus
1 zucchini
1 fänkål
1 knippe sparris
1 pkt fetaost
1 citron
1 kruka basilika
0,5 dl pumpakärnor
Att ha hemma: olivolja, salt, peppar, honung, vitlök
Såhär gör du:
Bred färdig hummus eller ärthummus på utrullad pizzadeg (som köps kyld på rulle). Hyvla på 1 dm zucchini och 0,5 fänkål och lägg på 10 sparrisar, 0,5 dl pumpakärnor och 1 pkt fetaost. Skjuts in i ugnen ca 15 min på 250 grader.
Mixa under tiden 1 kruka basilika, 0,5 dl olivolja, 1msk citronjuice, 1 klyfta vitlök, 1 tsk honung, salt och peppar. Ta ut pizzan ur ugnen och ringla på örtoljan, riv över citronzest och bara hugg in – gärna med en härlig rödkålssallad till!
Från grunden-way:
Pizzadegen går att variera mellan blomkål, sötpotatis, eller broccoli som bas, eller, som idag, en klassisk variant. Här följer recept på klassisk pizzadeg:
Pizzadeg: Blanda 50 g jäst med 2 tsk socker, 1 tsk salt, 0,5 dl olivolja och 3 dl ljummet vatten. Rör ner ca 6 dl vetemjöl. Jäs degen under bakduk ca 25 min.
Ärthummus:
Mixa ca 200 g kikärtor med 200 g gröna ärtor, 1 klyfta vitlök, 1 msk tahini, 1 msk citronjuice, 1 tsk spiskummin, salt och peppar. Späd med ca 3 msk olivolja.
Servera och njut!
Länk till dietisternas hemsida HÄR
Länk till deras Instagram, "dietistens val", HÄR
Länk till boken "Dietistens val" på Adlibris och Bokus