Bästa eko-knepen för fin vinterhud!

Nyckeln till hälsosam och välmående hud under vintern stavas fukt, fukt och åter fukt. Här är de bästa naturliga tipsen för alla torrisar!

Kyla och brist på fukt är den vanligaste kombinationen som gör att huden blir torr. Under de kalla månaderna är det därför extra viktigt att smörja in och ta hand om kroppen, framför allt ansiktet som hela tiden exponeras för väder och vind.

— För att skydda huden och ge den bästa näringen rekommenderar jag att under vintern använda riktigt näringsrika och feta produkter som baseras på vegetabiliska och eteriska oljor, sheasmör, ricin­olja och bivax, säger Viktorija Zabarovska, diplomerad eko­logisk hudvårdsterapeut och botanisk pedagog.  

Det gäller också att inte slarva med rengöringen på kvällen. Att regelbundet lägga en fuktgivande ansiktsmask och göra en peeling öppnar upp huden så att den kan tillgodogöra sig fukten du applicerar. Och smörj gärna in huden med flera lager vårdande produkter som passar din hud innan du går ut.

— Men när det är flera minusgrader ute, skippa dagkrämen eftersom den oftast innehåller vatten som snarare torkar ut än skyddar. Använd istället rena vegeta­biliska oljor som till exempel meadowfoam-serum, avokadoolja, havreolja och granatäppelolja, menar Viktorija.​

Du kan även återfukta huden inifrån med hjälp av kosten och tillskott. Strö till exempel nässel- och nyponpulver över morgon­gröten för bästa omega 3-boosten. En daglig ”shot” med granatäppelolja ökar cirkulationen och tillför antioxidanter och viktiga fettsyror, gurkörtolja stimulerar cellbildning, och GLA i oljan är antiinflammatoriskt. Nyponfröolja är rik på vitamin A som ger huden lyster, och pumpa­fröolja är en riktig ­näringsbomb med sitt innehåll av omega 3, vitamin A, B och E. Vistas du i torr inomhusmiljö och sitter många timmar framför datorn, spreja ansiktet med en återfuktande hydrolat* flera gånger under dagen.

— Sminkar du dig så skyddar mineralsmink bra mot vind och kyla. Glöm heller inte att smörja in läpparna regelbundet med ett fett läppbalsam, tipsar Viktorija. Tänk också på att inte duscha för varmt — hett vatten löser upp hudens eget skyddande fett. 

* Hydrolat är ett vatten som blir över vid destillering av eteriska oljor. Det är pH-reglerande och får fuktfattig hud i balans med hjälp av sina växtbaserade ämnen. Exempel på hydrolater är: rockrose, frankincensehydrolat, apelsinblomshydrolat och lavendelhydrolat.

Kvällsrengöring steg för steg:

Massera in olja i ansikte, på halsen och i dekolletaget.

Fukta en bomullsrondell med några pump av ett växt­baserat ansiktsvatten (hydrolat), och torka bort oljan.

Är huden torr och fuktfattig?
Gör en peeling med rasullera och en vegetabilisk olja 2–4 gånger i månaden så blir huden mer mottaglig för fukt som app­liceras.

Lägg regelbundet en mask av till exempel fransk grön lera eller rasullera som du blandar med lite vegetabilisk olja.

Skölj av med ljummet vatten.

Sätt dig gärna i ett ångbad med örter så öppnas porerna och cirkulationen ökar.

Svalka huden med en hydrolat.

Till sist, ta ett par droppar vårdande serum och en liten klick balm i handflatan, till­sammans med en eller två pumpar av en hydrolat, och massera in ansiktet som får extra näring och fukt under natten.