Håll dig frisk med piggroten ginseng!

Håll dig pigg och frisk i vinter med den asiatiska ginsengroten som blivit populär även i väst! Den är uppiggande, stärker immunförsvaret och är kanske också bra vid diabetes typ 2 , då den är blodsockersänkande.

Håll dig frisk med piggroten ginseng!
"Piggroten" ginseng kallas ibland för en adaptogen: ett ämne som hjälper kroppen att klara stress och andra påfrestningar. Foto: Istock

Ginsengroten härstammar från bland annat Kina och Korea. I traditionell kinesisk medicin har den använts i flera tusen år som stimulerande medel vid trötthet och svaghet. Då används roten under kortare perioder, för att påskynda läkning och öka kroppens motståndskraft. Ginseng används också för att förbättra allmäntillståndet hos äldre personer och då handlar det mer om långtidsbruk. 

Under senare årtionden har ginseng blivit populär även i väst, sedan västerländska studier bekräftat en uppiggande effekt. Idag hör den till världens mest konsumerade läkeväxter.

Ginseng kan förbättra kroppens förmåga att utnyttja druvsocker (glukos) i hjärnan. Den ger ökad syretransport till våra organ, vilket kan öka cellernas energiproduktion. Detta ger förutsättningar att motverka både mental och kroppslig trötthet. 

​Ibland kallas ginseng för en adaptogen, ett ämne som hjälper kroppen att klara stress och andra påfrestningar. 

I Sverige är ginseng godkänt som läkemedel, med indikationen "traditionellt växtbaserat läkemedel använt som stärkande medel vid nedsatt prestationsförmåga som trötthet och svaghetskänsla". 

Under senare år har forskningen ändrat fokus och handlar mer om andra områden än trötthet. Några studier tyder på att ginseng kan sänka nivån av blodsocker, vilket skulle kunna vara till nytta vid typ 2-diabetes. Ginseng tycks också kunna stärka immunförsvaret.

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!