Slipp problem vid datorn

För tio år sedan kände vi inte till begreppet musarm. Idag sitter vi allt längre tid framför våra bildskärmar, både på jobbet och hemma, vilket ofta leder till smärtor i armar, axlar och nacke. Men problemen kan förebyggas!

Mer än hälften av alla svenskar som sitter mycket vid sin dator i jobbet har haft besvär med smärtor i typiskt utsatta kroppsdelar, som armar, axlar och nacke. Av dessa 1,9 miljoner svenskar är en halv miljon 18-29 år gamla, och bland dessa har hela 64 procent haft ont.

En undersökning som Kantar Sifo gjort visade att 92 procent i den ålderskategorin tillbringar minst 2 timmar framför bildskärm varje dag. I åldern 50-64 år ligger siffran på 91 procent. Skillnaden är att den yngre kategorin haft tillgång till datorer i hela sitt liv och ser dem som en naturlig del av vardagen.

–       Många unga nonchalerar dessa problem som övergående, säger Anders Ehnbom, VD för företaget Moustrapper. Men när de kommer ut i arbetslivet och lägger en stor del av sin vakna tid framför en bildskärm accentueras problemen. Vi riskerar att få en stor grupp unga som får problem med att klara sina arbetsuppgifter i framtiden, eftersom så kallad musarm kan förebyggas men är svår att helt bli av med.

Undersökningen visade också att 57 procent av de tillfrågade provat någon form av teknisk lösning för att komma tillrätta med problemen – och 71 procent ansåg att det hjälpt. Höj- och sänkbart skrivbord, ny mus eller stol eller nytt tangentbord var de vanligaste åtgärderna.

Så förebygger du smärtor

  • Byt den traditionella musen mot ett ergonomiskt pekdon som gör att armbågen hamnar innanför axeln.
  • Skaffa ett höj- och sänkbart skrivbord. När du sitter ner avslappnat med rak rygg ska armbågarna vara i höjd med skrivbordet. Att stå upp är bra för då aktiverar du fler muskler.
  • Välj en stol som går att justera och låt den ha en lätt lutning framåt.

Testa en övning

Sträck ut armarna framför dig, håll ihop händerna och känn att skulderbladen sträcks isär. Håll positionen i 5-15 sekunder. Spreta med fingrarna och knyt näven växelvis. Upprepa 10 gånger med varje hand och känn hur spänningar släpper. Trötta ben hjälps av att med fötterna i golvet lyfta hälarna. Upprepa gärna 20 gånger. Axelsmärtor kan förebyggas om du ställer dig upp med höger ben framför det vänstra i en dörröppning. Sätt höger hand (vänster om du är vänsterhänt) i ländryggen med handflatan utåt. Sätt armbågens baksida mot dörrkarmen och töj försiktigt i 5-10 sekunder genom att du lutar överkroppen bakåt. Då åker armbågen framåt. Slappna av och upprepa ett par gånger.

Källa: Mousetrapper