Peppa barnen till god hälsa!

Familjefys och fredagsmys – det är bara något av allt det som ryms i träningsprofilen Terese Alvéns nya podd Rörelseglädje!

Varför är podd om barn och hälsa så angelägen?

Barn blir tyvärr allt mer stillasittande. Bara 44 procent av pojkarna och 22(!) procent av flickorna kommer upp till WHO:s minimirekommendation om 60 minuters pulshöjande aktivitet om dagen. Unga sitter i genomsnitt nio timmar om dagen! Detta kan man se påverkar både skolresultaten och deras hälsa. Våra kroppar är skapta för att röra på sig och vi behöver få in rörelseglädje på olika sätt. I min podd kommer jag att prata med en mängd olika spännande personer som alla har som gemensamt mål att skapa en mer hälsosam vardag för barn och unga.

Vilka är de största problemen, som du ser det?

Att många barn sitter stilla under så många timmar. Skärmar tar upp allt mer tid, och en skärm är både en tidstjuv och en rörelsetjuv. Genom spel och videoklipp sugs man in i en spännande värld som aldrig tar slut. Ett barn har inte alltid kapacitet att stoppa detta, det blir ett beroende. Jag vill att vi på nytt börjar använda kroppen för att uppleva äventyr.

Du har själv två barn. Hur får ni in rörelseglädje i er vardag?

Mina barn älskar att röra på sig, och vi gör allt från dans hemma i vardagsrummet, bygger hinderbanor, gör roliga parövningar tillsammans, leker kull, springer runt kvarteret eller spelar fotboll. Det handlar mest om rolig, aktiv lek. När barn har roligt, då vill de fortsätta.

Har du någon drömgäst?

Prins Daniel, eller kronprinsessan. Jag älskar allt de gör med Gen Pep och vill gärna höra deras tankar om detta med barn och rörelseglädje.

Här kan du lyssna på Rörelseglädje!