Stressad? Läs en roman!

Läkaren och författaren Jonas Moström ordinerar läsning på recept till sina patienter med stressproblematik. Att krypa upp i soffan och läsa en god bok i höstmörkret leder till mindre stress och bättre hälsa, menar han.


Stressad? Läs en roman!
Jonas Moströms senaste deckare, ”Skuggorna ruva” (Lind & Co), kom ut i augusti.

Hej Jonas Moström, läkare och deckarförfattare! 

På vilket sätt motverkar och lindrar litteratur och läsning stress?​

– När vi läser får hjärnan chansen att måla bilder och bearbeta intryck i sitt eget tempo. Det är det vår hjärna är skapt för – inte att matas med intryck från mobiltelefoner och tv-skärmar. Läsning ger dessutom en verklighetsflykt som många mår bra av. Att läsa är även bra empatiträning – om man förstår och känner med sin omvärld blir de egna bekymren lättare att handskas med.

Hur stor del av de patienter du möter har stressrelaterade symtom och hur yttrar sig dessa?​

– Ungefär 25 procent. Dels är det rena stressreaktioner och utmattningssyndrom, dels kan det även yttra sig som hudutslag, magbesvär och spänningshuvudvärk. Själ och kropp är mer sammanvävda än vi ibland tror.

Vilken typ av läsning är bäst, tryckta böcker eller även annan typ av media?​

– Som jag nämnde tidigare är tryckta böcker bra för att vi själva kan kontrollera tempot. Ljudböcker har fördelen att man kan promenera samtidigt och på så vis slå två flugor i en smäll. Jag tror att man ska läsa det man tycker är bra – det är själva läsningen som är det viktiga. Själv föredrar jag deckare för att det sätter fart på blodcirkulationen och tankeverksamheten. Jag försöker alltid lista ut vem som är mördaren.

Du skriver ju själv kriminalromaner och går under smeknamnet ”deckardoktorn”. Funkar skrivande lika avstressande och läkande som läsande för dig?​

– Det är mer stressande att skriva. Efter 13 böcker känner jag fortfarande pressen att det ska bli bra och ständigt gå framåt. Jag jobbar med det, försöker att njuta och ta det lugnt, men det är svårt. Att läsa är definitivt behagligare.

Sist men inte minst: Skulle du kunna tänka dig att skriva ut din senaste deckare på recept?​

– Nej, men jag rekommenderar läsning mot stress. Och jag tror att vi blir friskare av att läsa deckare eftersom vi då får de adrenalinkickar vi är skapta för.