Hälften hinner inte med motionen

Får du inte till det med träningen? Hinner du inte röra på dig så ofta som du skulle önska – kanske på grund av att jobbet slukar mycket tid? Då är du inte ensam. Men det finns bra knep att ta till!

Avonova gör varje år hälsoundersökningar på ca 120 orter och en mängd företag runt om i landet. I dessa får företagens anställda bland annat svara på frågor kring sina motionsvanor.

Och i den sammanställning Avonova nu redovisar, baserad på svar från 28 700 personer, står det klart att 45 procent tycker att de får för lite motion och att de inte är nöjda med det.

12 procent av männen uppgav att de aldrig vardagsmotionerar, jämfört med 6 procent bland kvinnorna.

–       Att röra på sig regelbundet är livsviktigt för både kroppen och hjärnan. Den som är fysiskt aktiv orkar med sitt arbete bättre, och vi vet dessutom att risken för långvarig sjukskrivning är när kopplad till hur mycket vi rör oss, säger Sofia Åström Paulsson, chefsläkare på Avonova i ett pressmeddelande.

Men det finns knep att ta till! Här delar Avonova med sig av sina smartaste:

Haka på en kollega. Promenera eller träna tillsammans på lunchen. Att skapa rutiner ihop är ett effektivt sätt att få till både motion och gemenskap.

Vila aktivt. Gå ett varv och småprata med kollegorna eller passa på att göra ärenden när du behöver en paus.

Önska redskap. Många företag är villiga att satsa på saker som gummiband eller gymbollar. Kolla också upp friskvårdsbidraget!

Är du arbetsgivare?

Tillåt träning under arbetstid. Inför friskvårdstimme eller möjliggör flexibla arbetstider.

Tipsa om aktiviteter i närområdet, för att uppmuntra de anställda till att gå ut och röra på sig.

Signalera att motion är viktigt. Ställ frågor om hälsa i medarbetarsamtalet och var ett föredöme genom att själv delta i friskvårdstimmen.