Skåla med superdrycken kombucha – för fysisk och psykisk hälsa!

Kombucha, detta fermenterade te som får magen att jubla, har nu tagit ett rejält kliv från det hälsomedvetna Kalifornien till de svenska hemmen. Rawfood-profilen Erica Palmcrantz Aziz ger oss alla skäl att dricka den pärlande hälsodrycken.

Skåla med superdrycken kombucha – för fysisk och psykisk hälsa!
Erica Palmcrantz Aziz är författare, influencer, föreläsare och rawfood-
inspiratör – och älskar kombucha. Hennes matfilosofi: "Känn in 
vilken mat som gör dig gott 
i kropp och själ i stunden.​"

Studie efter studie visar hur viktiga våra tarmbakterier är för hälsan. Ett enkelt sätt att få i sig dessa välgörare är att äta fermenterade livsmedel. Fermentering är en urgammal konserveringsmetod och innebär att man låter en råvara jäsa i en kontrollerad process som väcker hälsosamma bakterier till liv. Kombucha är en fermenterad dryck gjord på te, sötning och jästsvampen scoby ("symbiotic colony of bacteria and yeast"). Nu kan man tro att kombucha är en nymodighet, men i Asien har man druckit detta pärlande te i tusentals år för dess välgörande effekter. Det sägs att kombucha bland annat gynnar matsmältningen, gör att du sover bättre och att innehållet av vitaminer och enzymer stimulerar immunförsvaret — samtidigt som drycken innehåller få kalorier. Erica Palmcrantz Aziz, Sveriges okrönta rawfood-drottning, har använt kombucha i många år, och nu lanserar hon sin egen kombucha.

— De fantastiska egenskaper som kombucha har kan faktiskt göra underverk för de flesta människor. Min mission är att öka välbefinnandet för människor med mat som ett viktigt verktyg till mer energi och balans i livet —och just kombuchan lägger grunden för både en fysisk och psykisk hälsa, berättar Erica.

Kan alla dricka kombucha?​

— Alla, oavsett ålder, mår prima av att dricka kombucha, dock olika mängd. Eftersom kombucha innehåller socker ska man vara lite försiktig om man har diabetes, ett sockerberoende eller andra åkommor.

Stämmer det att kombucha innehåller alkohol?​

— Är kombuchan helt rätt brygd ska den inte innehålla alkohol.

Kan man överkonsumera kombucha?​

— Det som kan hända om du dricker för mycket är att det kan bubbla lite i magen, men det är inget farligt. Och jag känner inte till några kända biverkningar.

Är inte kombucha en kall dryck som passar bäst på sommaren? ​

— Nej, det vill jag inte påstå. Det är ofta under den mörka och kalla årstiden som vi blir sjuka, och får vi då i oss en härlig flora av goda tarmbakterier blir vi mer resistenta mot sjukdomar och mindre trötta av mörkret. Det är också då som det är ännu viktigare att boosta tarmen. 

Förutom att släcka törsten med går kombucha utmärkt att använda också i matlagning. 

— När man gör recept med kombucha blir det som med surkål. Om du jämför vitkål med surkål är skillnaden jättestor — kombucha hjälper till att "försmälta" maten, vilket sägs stödja vårt matsmältningssystem och gör det lättare för kroppen att ta upp alla näringsämnen i maten, säger Erica.

Recept: Nordisk kombucha- smoothie​

Denna nordiska smoothie är som en vitamininjektion med antiinflammatoriska råvaror som även har en basisk effekt i kroppen. Använd lite mindre kombucha och du får en kombucha-sorbet! 

​4 mindre glas

1 dl frysta hallon

1 dl frysta blåbär

1 cm ingefära

2 tsk honung

2 ½ + ½ dl kombucha

​Mixa samtliga ingredienser med 2 ½ deciliter kombucha. 

Häll upp i fyra glas och fyll på med resten av kombuchan. 

 

 

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!