Grattis på Tandborstbytardagen!

Tänker du pussas lite extra på Alla hjärtans-dag? Då passar det kanske bra att Tandborstbytardagen infaller den 13 februari! För handen på hjärtat – har du koll på hur ofta du måste byta borste och vad 2-2-2-metoden innebär?

Tandborstbytardagen kanske aldrig kommer att bli en dag vi highlightar i kalendern, men det gör inte att vi inte bör ta allvarligt på vår tandhälsa. Visste du till exempel att en tandborste kan rymma uppemot 10 miljoner bakterier?

Särskilt viktigt blir det att byta tandborsten om man förvarar den nära en toalett – och där är tre månader ett bra riktmärke.

Sofia Nordwall är tandläkare på Trollhättans Tandvårdsteam och i ett pressmeddelande tipsar hon om att satsa på en mjuk och liten tandborste som kommer åt även bakom den sista hörntanden (en barntandborste kan fixa det sista!). Och att borsta efter 2-2-2-metoden:

– Det är viktigt att tandkrämen innehåller fluor och att den är lågslipande för att inte belasta tänderna onödigt mycket. När tandborsten är riggad med två centimeter kräm borstar du i två minuter och alltid två gånger om dagen, säger Sofia Nordwall.

Det är också viktigt att inte skölja munnen efter borstningen. Då försvinner nämligen fluoren. Man kan också känna på tänderna med tungan. Känns de sträva – borsta mer. Är de glatta och lena – då är de rena.

Källa: Praktikertjänst